Elérkeztünk az útinapló utolsó részéhez. 🙁 Nehezen vettünk búcsút Jeruzsálemtől, de mivel már elhatároztuk, hogy októberben visszajövünk (és akkor teszünk egy kört a Holt-tengernél és Eilatban is), az utolsó izraeli napunkra visszatértünk Tel Avivba. Annyira azért nem bántuk, mert Tel Avivot is nagyon megszerettük!

Frissítés! 2020. február 9: létrehoztam egy kizárólag izraeli utazással foglalkozó csoportot, ahol szeretettel várlak titeket: Utazz Izraelbe!

Este érkeztünk, a Shabbat után és sétáltunk egyet a Rothschild Boulevardon. Itt egymást érik a kávézók, éttermek, pizzériák és mindig pezseg az éjszakai élet.

Másnap az utolsó városnézős nap programját a kikötőben (Namal Tel Aviv) indítottuk. A hangulatos Ben Yehuda utcán sétáltunk le a Tel Aviv Marina-ig.

Innen felsétáltunk az éttermeiről és szórakozóhelyeiről ismert Tel Aviv Port irányába. A Marina és a Tel Aviv Port közötti partszakaszon három egymástól elkülönített stranddal találkozhatunk: az ortodoxok strandjával, a kutyás stranddal és a melegek strandjával. Mivel kicsit felhős napot fogtunk ki, egyik strandon se hemzsegtek az emberek. Az ortodox strand további különlegessége, hogy felváltva vannak férfi és női napok, együtt nem strandolhat a két nem.

Na de vajon mivel van tele a kikötő? Macskával természetesen. 🙂

Ettől a fehér cipős szürke cicustól alig tudtam szabadulni. 🙂

Tényleg hatalmas a választék éttermek terén, mi végül a Cafe Nimrod-ba ültünk be ebédelni és nagyon nem bántuk meg! Délután 4-ig lehet náluk izraeli reggelit kapni és ők sem az apró adagokról híresek. Ez volt a mi “reggelink”, igaz egy baguette meg egy kis vaj és lekvár már hiányzik a képről, de éhes férjjel kaját fotózni nem egyszerű feladat. 🙂

Nagyon jó hely a tel avivi kikötő, az éttermeken kívül számos üzlet is megtalálható itt. Éjszaka is érdemes erre járni, ha egy kis szórakozásra vágytok.

Ebéd után visszasétáltunk a parton a belvárosba és bejártuk az ismertebb utcákat: Allenby, Ben Yehuda, Rothschild Boulevard és Dizengoff Street kerültek alaposabb feltérképezésre.

A kedvencem a Rotschild Boulevard lett: hosszú és változatos, a nyüzsgő éttermeket egy idő után felváltják a lakóházak és az út közepén játszóterekkel, színes padokkal, de még nyugágyakkal is találkozhatunk.

Ez pedig a teljesen lenyűgözött: szőnyeges-babzsákos füves övezet családok számára. Az anyukák nyugodtan szoptatják a legkisebbeket a babzsákokon ülve, a nagyobbacska gyerekek körülöttük totyognak, játszanak. Ebből is látszik, hogy az izraelieknek mennyire fontos a család és a gyermekvállalás.

Estére egy kis shopping maradt már csak hátra a programból. A Dizengoff Centert még első nap néztük meg, most a Tel Aviv Fashion Mallra került a sor. Mindkét bevásárlóközpontot megéri megnézni, de a Dizengoff nagyobb, jóval nagyobb a választék minden téren.

A nálunk is megtalálható márkákon kívül a Castroba érdemes bemenni, illetve a szintén izraeli Laline hipercuki üzletébe. Michal Negrin szépségei Magyarországon és Olaszországban is kaphatóak, de itt is muszáj volt benéznem a boltba. Divaton és szépségápoláson kívül, éttermek, posta és szupermarket is van a Dizengoff Centerben, meg természetesen fodrász és expressz manikűr is. 🙂

A Fashion Mallt a sminkimádók mindenképp iktassák be a programba, mert a MAC, Bobby Brown és a Smashbox üzletein túl itt egy Natasha Denona üzlet is található. Nem egy pénztárcabarát márka, de egy swatcholás erejéig is megérni betérni ide. Kedvezőbb áru sminkekért irány a Sacara! Ha otthon nem kapható, pénztárcabarát divatmárkákra vadásztok, akkor jelzem, hogy egy Forever 21 üzlet is megtalálható a Fashion Mall-ban.

Ha drogériát kerestek Izraelben, akkor a Super-Pharm feliratot lessétek. Nagyon jól felszerelt drogériák, még a Pupa Milano sminkjeit is megtalálhatjátok náluk.

Másnap már csak egy rövid délelőtti tengerparti sétára volt időnk a gép indulása előtt. Fájó szívvel vettünk búcsút Tel Avivtól, többek között azért is, mert az utolsó napra kitört a nyár: 25 fok lett és elkezdtek megtelni a strandok is. Minket meg várt a 0 fok Milánóban.

Annyira gyönyörködtünk a hullámokban, hogy nem sikerült 3 órával a gép indulása előtt kiérni a reptérre, pedig ezt javasolják Izraelben. 1 óra 40 perccel felszállás előtt értünk ki, eléggé izgultunk, de végül minden simán ment. Mielőtt feladtuk volna a bőröndünket ellenőrizték az útlevelünket és mindössze annyit kérdeztek, hogy van-e a bőröndben izraeli barátoktól kapott ajándék vagy fegyver. Mivel egyik se volt, mehettünk tovább.

Ezzel véget is ért az izraeli kiruccanás. Rövid és intenzív volt, viszont pont elég arra, hogy teljesen beleszeressünk ebbe az országba. Hamarosan visszatérünk, addig is marad a nosztalgia.

Az izraeli útinapló előző részeit itt olvashatjátok:
1. rész
2. rész
3. rész
4. rész

Ide kattintva pedig egy friss bejegyzést olvashattok Eilatról! (2018. november 4-8.)

Ha tetszett a bejegyzés kövessetek Instagramon és Facebookon is! 🙂