Már nagyon rég óta terveztük ezt az utazást Izraelbe. Hosszabb körutat szerettünk volna tenni itt, így idő hiányában halogattuk, de végül február elején úgy döntöttünk, hogy hiába nincs most 10-12 nap szabadságunk, akkor is utazunk és belekóstolunk egy kicsit az országba. Tel Aviv és Jeruzsálem fértek most bele az időbe, és nagyon nem bántuk meg, hogy az utazás mellett döntöttünk!

Update: van egy kizárólag Izraellel kapcsolatos Facebook csoportom is: Utazz Izraelbe! Itt kötetlenül tudunk beszélgetni, tapasztalatokat, tippeket megosztani. Csatlakozzatok! 🙂

Egyre több légitársaság utazik Izraelbe, mi végül a Ryanair mellett döntöttünk. Vízum nem kell az uniós állampolgároknak, elég az útlevél, csak legyen érvényes a kiutazás napjától még 6 hónapig. Turistaként, vízummentesen maximum 90 napot tartózkodhatunk Izraelben egy évben. Hát kihasználtam volna egyből mind a 90-et, ha lehetett volna… na de majd ősszel visszatérünk! 🙂

LRM_EXPORT_20180215_171606

4 órát repültünk és a 3 °C-os, ködös, esős Milánóból egyből 24 °C-ban és ragyogó napsütésben találtuk magunkat a Ben Gurion reptéren. Indulás előtt kicsit tartottunk a szigorú izraeli utasellenőrzéstől, elég sok rémtörténet kering a neten. Hát nem tudom… mi semmi ilyennel nem találkoztunk. Indulás előtt a milánói reptéren senki semmit se kérdezett, Tel Avivban az útlevélellenőrzésnél annyit kérdezett egy egyenruhás hölgy, hogy mi az utazásunk célja és hány napot maradunk. Majd adott egy kék belépési lapot, hogy beléphetünk az országba, viszlát és kellemes nyaralást. Ezt a lapot izraeli tartózkodásunk alatt végig magunknál kell tartani az útlevelünkkel együtt. Közben megérkezett a bőröndünk is és mehettünk is a vonathoz, mellyel kb. 20 perc alatt beértünk a tel avivi pályaudvarra.

Nagyon jó a vonatközlekedés a reptérről és sokkal olcsóbb, mint a taxi. Viszont azt nagyon fontos tudni, hogy Shabbat és zsidó ünnepek alkalmával nem jár a tömegközlekedés. A Shabbat péntek napnyugtával kezdődik és szombaton a napnyugtával ér véget, ami közlekedés szintjén azt jelenti, hogy pénteken délután kb 3-ig mennek a buszok, vonatok, majd szombaton este 7-kor indulnak újra. Ilyenkor vagy a bérelt autó vagy az arabok által vezetett sherut az opció. A sherut az egy kisbusz, kb. 10 fő fér el benne, gyakorlatilag egy másokkal megosztott taxi, mely a városokon belül és városok között is jár. Az ára egy kicsit magasabb a normál buszok áránál, de jóval egy klasszikus taxi ára alatt van. Jeruzsálemben teljesen, Tel Avivban kevésbé áll meg az élet Shabbat alkalmával. Érdemes ezt észben tartani, mert a boltok, a bevásárlóközpontok és az éttermek is bezárnak. A vasárnap viszont nyüzsgő munkanap Izraelben.

A pályaudvarról busszal mentünk tovább a szállásunkra, és már útközben megcsodálhattuk egy kicsit Tel Aviv építészeti stílusát.

LRM_EXPORT_20180222_105539

A szállásunk a Maxim Design Hotel volt a Hayarkon street-en, a tengerrel szemben. Nagyon tetszett ez a hotel! 3 csillagos, de többet érdemelne. A hotel és a szobák ízlésesek és tiszták,  személyzet nagyon kedves, segítőkész. Tetszettek az apró meglepetések is, mint például a csoki a párnán. 🙂 Reggeli is van és a hallban van egy pult gyümölcsökkel, kekszekkel és egyéb harapnivalókkal, üdítőkkel, kávéval, ez mind a vendégek részére ingyen, a nap bármely órájában.

Szintén praktikus infó, hogy nem olcsó, sem a szállás, sem az étkezés (bár azt meg kell említenem, hogy hatalmas adagokat szolgálnak fel!), Tel Avivban az árak kb new yorki szinten vannak, ha nem felette egy kicsivel. Jeruzsálemet barátságosabbnak találtuk ilyen szempontból. Tel Avivban megfigyelhető, hogy a luxusra szeretnének rámenni, rengeteg luxusapartman építése is folyamatban van a tengerparton.

LRM_EXPORT_20180222_105335

Ennek ellenére megéri szétnézni itt, akárcsak egy napra is. Tel Aviv tengerpartjai gyönyörűek és annyira hívogatóak, hogy hiába voltunk fáradtak az utazástól, egy gyors zuhany után már a parton is voltunk. Mezítláb a homokban a csizma és a kabát után, egyszerűen csak örültem, hogy vagyok és kész, még az se jutott eszembe, hogy reggel 7 óta nem ettem, pedig már délután 3 volt. 🙂 Míg el nem felejtem, az időeltolódás Magyarországhoz képest +1 óra.

LRM_EXPORT_20180215_173719

Egy kis homokban andalgás után azért persze ebéd és kávé után néztünk. Nem kellett messzire mennünk, a tengerpart tele van jobbnál jobb kiülős helyekkel. Ezután egy rövidke városnézésre indultunk a Dizengoff Streeten, a következő posztban pedig felfedezzük Tel Avivot! 🙂

Több izraeli képért kövessetek Instagramon is! 🙂

Az izraeli útinapló második részét itt olvashatjátok, a harmadikat itt, a negyediket pedig ide kattintva találjátok meg. Elkészült a befejező rész is, itt olvasható. Update 2018. november 13: visszatértem Izraelbe, ide kattintva Eilatról és környékéről olvashattok. 🙂