Pravetsből visszatértem Szófiába és folytatom is Szófia látnivalóinak a felfedezését!

Az új szállásom a Design Hotel36 volt, egy izgalmas dizájnnal kialakított, szuperkényelmes és szuperközponti boutique hotel. Az én szobám a Glamour room volt, és életem fürdőkádja várt benne. 🙂

Bár szívesen áztattam volna magam órákig abban a gigantikus fürdőkádban, Szófia rengeteg izgalmas és különleges látnivalót kínált még, úgyhogy összeszedtem magam és elindultam. Először is egy kicsit a városon kívülre, a Bojana-templom felfedezésére.

Ez az ici-pici csodatemplom a Vitosa- hegy lábánál található, tehát kiesik a belvárosi látnivalókból, de megéri a rövidke utazást. A kelet-európai középkori művészet egyik legszebben megőrzött gyöngyszeme, a freskói 1259-ből származnak. 10 Leva a belépő és maximum 10 percet lehet bent tartózkodni, a freskók megőrzése miatt. Fotózni bent nem is szabad, de higgyétek el, látni kell!

A belvárosból a 64-es, a 107-es és a 21-es buszok mennek ki ide, de a taxi sem drága és megéri, ha szűkös az idő. 10 Leváért 15 perc alatt odafuvarozott a Yellow taxi. Visszafelé megvártam a buszt, jól is esett kint lenni a friss levegőn.

Újra a városban, meglátogattam a mecset mögött található a Szófiai Történeti Múzeumot. Maga az épület lenyűgözőbb, mint a kiállítás, amit kínál, de egy rövid látogatást megér.

Az épület 1986-ig a Központi Gyógyfürdőnek adott otthont, az oldalából most is meleg gyógyvíz csobog. Pro-tipp 🙂 :egy kis palackkal vittem belőle az esti hajmosáshoz, annyira puhává varázsolja a hajamat a természetes termálvíz!

Ebédre a legendás Happy Bar and Grill étteremlánc legközpontibb éttermét választottam, a Sveta Nedelya templommal szemben. Gyalog pár percre voltak a Hotel36-től, igazából a templomra rá is láttam az ablakból.

A Happy-t nekem a barátaim ajánlották és én is csak ajánlani tudom nektek: isteniek az ételek és az árak sincsenek elszállva. Ez a rántott hal sajtkrémes burgonyával valami mennyei volt! A görög és a bolgár konyha legjobbjait kínálják, illetve fenséges a sushijuk is.

Ebéd után beszabadultam a Vitosha Boulevardon található Rose of Bulgaria üzletbe és jó alaposan bevásároltam rózsás kozmetikumokból. Persze nem csak magamnak, anyukámnak és anyósomnak is vettem néhány dolgot. Bulgária világhírű rózsáiból kiváló és hatékony természetes olajat készítenek Plovdiv városában, ahonnan ezek a Biofresh márkájú kozmetikumok is származnak.

A Vitosha Boulevardon egyébként két Rose of Bulgaria bolt is található.

A rózsás kozmetikumok beszerzése után benéztem még néhány üzletbe. Ha itt jártok és szerettek vásárolgatni, akkor kalkuláljatok plusz időt erre a bevásárlóutcára, mert jók az árak és van néhány olyan márka, mint például az olasz Yamamay, ami Magyarországon nincs jelen. A Yamamay nekem nagy kedvencem, ha fehérneműről van szó, melltartót már csak náluk veszek és a fürdőruháik is elnyúzhatatlanok, szóval ajánlom a hölgyek figyelmébe a boltot.

Miután lepakoltam a hotelben a szerzeményeimet, elindultam a meseszép Csodatévő Szent Miklós-templom (másik ismert nevén Orosz Templom) megtekintésére.

Ez az aranyozott kupolájú, UNESCO világörökség listáján is szereplő templom 1907 és 1914 között épült a XVII. századi moszkvai templomok stílusában. Kívülről ilyen káprázatosan ragyogó, belülről sötét, gyertyafüstös és varázslatos élmény.

A következő állomásom az Ivan Vazov Nemzeti Színház és a mellette találhatő City Garden park volt. Szófia egy parkokban, gondozott virágokban igencsak gazdag város és a helyiek nagyon szeretik a parkokban tölteni a szabadidejüket.

Nem csak parkokba, de macskákba is lépten-nyomon belebotlik itt az ember. 🙂 Viszont ők nem olyan közvetlen, társaság kedvelő cicusok, mint az izraeliek, hanem félénkek és bizalmatlanok, nem könnyű megsimogatni őket.

Elindultam vissza a hotelbe, de útközben rájöttem, hogy ugyanezen az úton, az Aleksandar Stamboliyski-n található a Mall of Sofia bevásárlóközpont is. Mivel kellett még készpénzt váltanom és a DM-ben is be kellett szereznem pár dolgot, erre vettem az irányt. Nagyon jó kis pláza, még Motivi üzlet is van, ami szintén egy Magyarországon nem található olasz kedvencem és ajánlom a hölgyek figyelmébe, míg az uraknak a szintén olasz Celio-ban érdemes tenni egy kört.

Rámsötétedett, úgyhogy már csak egy vacsora volt hátra, szintén a Happy-ben.

Egyébként Szófia éjjel is lenyűgöző.

Az olasz barátaimmal vacsoráztam (ők is eltöltöttek még pár napot Pravets után Szófiában) és a grillezett kecskesajt mellé egy Aperol Spritz is lecsúszott. 🙂

A jó társaság ellenére nem maradtam sokáig, mert másnap egy kora reggel kezdődő kirándulás várt rám, na meg szerettem volna egy jót lubickolni a gigafürdőkádban. Jobb zárása nem is lehetett volna egy ilyen intenzív napnak! A fürdőzés után bevetettem magam a pihe-puha ágyikóba, de 6:30-kor már csörgött is az ébresztő és elindultam Bulgária legkisebb falujának a felfedezésére. Természetesen erről szól majd a következő bejegyzésem. 🙂

Ha szeretitek az egyedi dizájnt, akkor a Hotel36-t mindenképpen ajánlom a figyelmetekbe. Minden szoba más, egy külön kis világ, és a kialakításkor minden részletre odafigyeltek. Nézzetek szét náluk Instagramon vagy Facebookon, foglalni pedig ajánlom a hivatalos weboldalukat: Hotel36 Sofia, itt a többi szobát is megnézhetitek.

Engem pedig követhettek Facebookon és Instagramon is! 🙂

u.i.: Sokan kérdeztétek, hogy ha egyedül utaztam, akkor ki készítette rólam a képeket. Elárulom, hogy kedves és megbízható útitársaim, a Blitzwolf wireless állvány és az Asus Zenfone 5 segítettek a tartalomgyártásban. 🙂 (Mindkettőt Amazonon vettem.)