Július végén Bulgáriában jártam és hatalmas meglepetésben volt részem. Hihetetlen, hogy mennyire alulértékelt desztináció ez az ország! Sokkal több turistát érdemelne és nem csak a tengerpartja, hanem a főváros és a hegyek között meghúzódó, pici falvak, kolostorok is. Ebben az első bejegyzésben egy kis szófiai sétával kezdem a beszámolót, majd elkalandozunk messzebbre is.

Milánóból két óra repülés után érkeztem meg a bolgár fővárosba, az első két nap a szállásom a Hotel BudaPest volt.

Néhány praktikus infó, ha már a taxi is ott virít a képen: Szófia repülőterének két terminálja van, az 1-es a fapadosoké, a 2-es a többi légitársaságé. Mivel Bulgária nem tagja a Schengeni Egyezménynek, így útlevél-ellenőrzés van, ez elég lassú, én 25 percet álltam a sorban, mire odajutottam, hogy levehettem a csomagomat a futószalagról. A városba metróval vagy taxival lehet bejutni. A metró a 2-es terminálhoz megy, de van ingyenes busz a két terminál között. 1,60 Leva a metrójegy, kb 270 Forint. Én a taxit választottam, mert a nagy bőrönddel kényelmesebb volt, meg be akartam hozni egy kicsit azt a kiesett 25 percet. 15 Leva volt, kb. 2500 Forint és 15 perc alatt a hotelnél voltam. Pénzt a reptéren váltottam érkezéskor, nem jártam rosszul a váltással.
Az OK taxitársaság hivatalos taxijai a terminálok előtt állnak, ne álljatok meg azoknál a taxisoknál, akik megszólítanak a terminálról kijövet! Ugyanígy vigyázat a városban: sok az áltaxis, akik az OK logóját utánozzák. Majdnem belefutottam egy ilyenbe, a Vitosha Boulevardról szerettem volna visszamenni a hotelbe, 20 Levát akart kérni érte (még jó, hogy mondta, mielőtt beültem). Hát gyanús volt, hogy többet kér a városban egy 5 perces útért, mint amit a reptérről fizettem. Rájöttem, hogy érdemesebb a Yellow Taxi-t hívni, angolul is, vagy megkérni valakit, hogy Yellow Taxit hívjon nekünk. 20 Leva helyett a hivatalos Yellow Taxi 5 Leváért vitt vissza a szállodába. Hmm, kis különbség!

Na de nézzük a várost! Senkit ne rettentsen el a reptérről a városba tartó út mentén a régi, lepukkant épületek látványa, maga a belváros egy kis ékszerdoboz. Miután lepakoltam, a hoteltől az Oroszlánok Hídja felé vettem az irányt és besétáltam a központba.

Szófia könnyen bejárható gyalog, de egy ilyen helyes kis régi villamosra az élmény kedvéért is megéri felülni egy kicsit (persze jeggyel ellátva!).

A bolgár főváros egy izgalmas vallási, építészeti és történelmi kavalkád. Például egymástól néhány méterre található a központi zsinagóga, a Banja Basi mecset és a Sveta Petka ortodox templom.

A Szófiai Központi Zsinagóga Európa harmadik legnagyobb zsinagógája, és egyike a két, mai napig működő zsinagógának Bulgáriában (a másik Plovdiv városában található). 1905-ben épült, és ma egy múzeumnak is otthont ad.

A Banja Basi mecset Szófia egyetlen ma is működő mecsete. A neve azt jelenti, hogy Sok Fürdő, a mecset alatt ugyanis természetes termálvíz található (Szófia igencsak gazdag termálvízben). Az Oszmán megszállás idején épült, 1576-ban.

A Sveta Petka templom egy picike, középkori ortodox templom a Serdica metró mellett.

Egy csendes, különleges hangulatú kis templom ez és állítólag itt nyugszik Vaszil Levszki, a bolgár nemzeti hős, aki azért harcolt, hogy felszabadítsa Bulgáriát a török megszállás alól. Azért csak állítólag nyugszik itt, mert nem sikerült teljes bizonyossággal azonosítani a csontokat.

A háttérben pedig magát a Szent Szófia szobrot láthatjuk. 2000-ben emelték, a Lenin szobor helyét foglalta el.

És ha már Serdica metró, akkor semmiképpen sem hagyhatjuk ki a római kori romokat, melyek visszarepítenek az időben a római hódítás idejére, amikor Szófia még Serdica néven volt ismert. (A régi magyar neve egyébként Szeredőc.) Mai nevét 1376-ban kapta, a sofia szó görögül tudást jelent.
Szófia (Serdica) egyébként a harmadik legrégibb európai város Athén és Róma után.

Itt tartottam egy rövid kávé és szendvics szünetet a Largo Bar-ban, ami nagyon különleges nem volt, de megvett kilóra a Julius Meinl-es csészékkel. (Akarok ilyet otthonra!)

Innen a Szent György templomhoz indultam. Ez a bolgár főváros legrégibb temploma, a IV században épült, Rotonda néven is ismert. Az oszmán megszállás alatt mecsetté alakították, de ma már eredeti funkcióját tölti be. Plusz érdekesség, hogy egy római kori fűtési rendszer emlékei is fennmaradtak a templomhoz tartozva.

Visszatértem egy kicsit a hotelbe, majd Szófia jelképe és legfontosabb látnivalója az Alekszandr Nyevszkij-székesegyház következett, az első bolgár napom zárásaként.

19 óráig van nyitva és megéri kevéssel zárás előtt (vagy kora reggel, csak nekem már nem fért volna bele időben) jönni, a tömeg elkerülése érdekében. A székesegyház lenyűgöző, kívül-belül impozáns. Belül, mint az ortodox templomokban általában, nagyon sötét van, nem is fotóztam, inkább csak leültem és megéltem a látogatást. Őszintén megmondom, hogy jól esett csak úgy beszippantani ennek a monumentális székegyháznak a hangulatát, elvegyülni a munka után imára, gyertyagyújtásra betérő helyiekkel és azzal az 5-6 turistával, aki rajtam kívül még ott volt.
Ha szeretnétek fotózni, azt 10 Leva fejében tehetitek meg. A legtöbb templomban ez a fotózási tarifa Bulgáriában.

Az Alekszandr Nyevszkij-székesegyház neobizánci stílusban épült az orosz-török háború befejezése után, a bolgárokat az oszmán uralom alól felszabadító orosz katonák emlékére. Ez a harmadik legnagyobb ortodox templom Délkelet-Európában és 5000 ember befogadására alkalmas.

Itt zártam fáradtan, de elégedetten a legelső, szuperintenzív napomat Bulgáriában és már csak egy gyors vacsora volt hátra. Ehhez a Vitosha Boulevardot céloztam meg, mely a bolgár főváros lüktető központja, tele üzletekkel, éttermekkel és kávézókkal, háttérben a lenyűgöző Vitosa-heggyel.

Vacsora után gyalog mentem vissza a hotelbe. Teljesen jó a szófiai közbiztonság, a fő útvonalakon sétálva nem éreztem nagyobb veszélyben magam, mint Milánóban vagy Budapesten.

Ezzel természetesen nem értek véget a szófiai látnivalók, egy pár igazi gyöngyszem is hátravan még! A következő bejegyzésben a BudaPest Hotelt mutatom majd be nektek (kattintsatok ide!) és folytatom a bulgáriai útinaplót is. 🙂

Addig is kövessetek Facebookon és Instagramon is!