Ti is álmodoztatok már tengerparti esküvőröl? Finom homok, kék tenger, magas pálmafák, kellemes, ruhát Instagram kompatibilisen lebegtető szellő… hát igen, nekem is volt egy ilyen elképzelésem! Négy évvel ezelőtt, amikor összeházasodtunk a párommal, ez nem volt kivitelezhető, de az ötödik házassági évfordulónkra tervezünk egy ilyen fogadalom megújítást. El is kezdtünk beszélni róla és körül-belül pont azon a héten futottam bele egy magyar divattervező kimondottan tengerparti esküvőkre megálmodott meseszép ruháiba! Egyből tudtam, hogy ez nem lehet véletlen, és egy kicsit bele is ástam magam a tengerparti esküvők világába.

Kezdjük a ruhákkal, mert hát minden nő azzal kezdi, amint megkérik a kezét. 🙂

A csodás tengerparti menyasszonyi ruhák megálmodója, Balogh Adry ruhatervező már kislánykorától szerette a szép ruhákat és vonzotta a varrás, így nem meglepő, hogy ezen a pályán indult el. Ma leginkább a menyasszonyok álmait valósítja meg és 2019-től saját szalonja is van! Szintén 2019-ben jelent meg a kimondottan tengerparti esküvőkre készült, Blue Ocean névre hallgató menyasszonyi ruha kollekció.

Nekem kifejezetten tetszenek ezek a lenge, színes ruhák, főleg a magyar motívumosak. Nagyon el tudom valamelyiket képzelni Szardínia vagy Puglia tengerpartján! Talán pont ezt itt:

Engem leginkább az olasz partok vonzanak, lehet, nem is véletlenül, de számos magyar pár választ ennél sokkal távolabbi, egzotikus desztinációkat. Kíváncsi voltam a trendekre, ezért megkerestem a tengerparti esküvőkre specializálódott Ivók-Csuhai Evelint, az Amazon Travel irodavezetőjét és feltettem neki néhány kérdést az esküvőszervezéssel és a helyszínekkel kapcsolatban.

Először is, nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy mi motivált arra, hogy külföldi, tengerparti esküvőkkel foglalkozz?

Mindig is érdekelt az esküvőszervezés. A saját esküvőm is külföldön volt, Bora Borán, egy szuper túrával összekötve: Francia Polinézia és USA nyugati part! Utána volt itthon is esküvőnk, szinte minden egyes dolgot magunknak szerveztünk, csináltunk. Szeretek kreatívkodni. A hangulat az utazásról szólt. Szóval, igazából a saját külföldi esküvőnk után indult el ez még jobban. Csodálatos és fantasztikus érzés volt a fehér homokban a pálmafák árnyékában is kimondani az igent!

Melyik a legnépszerűbb desztináció a magyar párok között?

Seychelle-szigetek, Maldív szigetek, Mexikó, Dominikai Köztársaság, Bahamák, Hawaii, Bora Bora, Tenerife, Ciprus.

A szimbolikus vagy a hivatalos esküvő a leggyakoribb választás?

Fele-fele, mindkettő igazából. De jellemző a fogadalom megújítás is, egy 10, 20 éves házasság megerősítése.
Sokan tartanak külföldön szimbolikus esküvőt, és itthon a családnak is egy kisebb lakodalmat.

Ha már szóba került a Seychelle-szigetek, akkor jó tudni, hogy Adry ruhái ott is megtalálhatóak. Ez azért hasznos információ, mert így nem kell a kiválasztott ruhát utaztatni. Jónás Zsuzsi, a Code of Joy esküvőszervezője ezen az álom szigeten vár titeket és az esküvőn kívül a nászutat is megszervezi nektek! És persze vele is beszélgettem egy kicsit.

Ha a Seychelle-szigeteken szeretnék egybekelni a párommal, mennyivel a tervezett dátum előtt kell elkezdenünk a szervezést?

A tengerparti seychelli esküvők egyik nagy előnye, hogy akár last minute, 3 héttel az esküvő előtt meg tudjuk szervezni a hivatalos esküvőt. Széles szolgáltatói palettával dolgozunk, ezért nem gond az utolsó pillanatban leadott megrendelések kezelése sem.

Nagyon sokan jönnek Dubaiból, ők akár 1 héttel előbb jelzik csak, ilyenkor egy 100 €-s sürgősségi felár ellenében megtartjuk az esküvőt. A magyar vendégek általában fél évvel, egy évvel előbb jelentkeznek nálunk, de nem ritka az utolsó pillanatos esküvő az ő esetükben sem.

Sokan azt az opciót választják, hogy megtartják a nagy esküvőt a családdal otthon és a nászút alkalmával egy szimbolikus esküvő keretén belül újra összeházasodnak. Ez nagyon kedvelt felállás, mert így van lehetősége a párnak átélni és megélni az esküvőt, amit a nagy esküvő esetében ritkán sikerül nekik, mert az inkább a násznépnek szól. A szimbolikus esküvőt 2 nap alatt is megszervezzük, van hogy a pár itt kap kedvet hozzá és előre meg sem szervezte.

Mi szokta a legnagyobb kihívást jelenteni egy távoli esküvő megszervezése esetén?

A párnak szinte semmi, nekünk a helyi szolgáltatók koordinálása. Mivel a munkamorál, a mentalitás és a színvonal is más mint Európában, ez bizony komoly kihívást jelent néha.
Míg otthon egy esküvőszervezés tegyük fel egy egység munkát jelent, itt ugyanaz hármat. Mindenkit sokszor kell ellenőrizni és bizony nem ritka, hogy az esküvő napján utolsó pillanatban lemondja vagy csak elfelejti a szolgáltató, hogy megrendelése van… Ezt kihívás úgy kezelni, hogy a pár ebből semmit se vegyen észre, és minden profin teljesítve legyen. De természetesen vannak megbízható és színvonalas szakemberek is.

A szimbolikus vagy a hivatalos esküvő a leggyakoribb választás? Vagy talán a fogadalom megerősítés?

A leggyakoribb a hivatalos, mert nagyon egyszerű és olcsó. Egy
seychelli nászúttal kombinált szép esküvő olcsóbb, mint egy magyar
esküvő.

Én egyébként ezt nem is gondoltam volna…

Egyre jobban eljátszom ennek ez esküvőnek, vagyis az én esetemben megerősítő szertartásnak, szimbolikus esküvőnek a gondolatával. Olyannyira, hogy amikor most a bulgáriai utazásom alkalmával megláttam a hotelben egy ott felejtett boldogságkaput és csokrot, muszáj volt bikiniben, strandruhában odatrollkodnom!

Hogy ti ennél azért jobban mutassatok az oltár előtt, boldogságkapu alatt, válasszatok inkább egy Blue Ocean menyasszonyi ruhát!

Kíváncsi vagyok, hogy melyik ruha tetszik nektek a legjobban és, hogy ti is eljátszottatok-e már a tengerparti esküvő gondolatával! Vagy esetleg nektek olyan volt? Írjátok meg kommentben itt vagy Facebookon, kíváncsi vagyok és a tippek is jól jönnek!

További képekért, tippekért kövessetek Instagramon és Facebookon.