A Comói-tó nem véletlenül az egyik legkedveltebb úti cél Észak-Olaszországban. A tó partján nem csak egyik festői kisváros követi a másikat, de szépséges villákra is bukkanhatunk. Az új kedvencem a Villa Carlotta Tremezzo-ban, mert a villa kertje (vagyis botanikus parkja) számomra a legszebb, amit valaha láttam!

A Villa Carlotta pontosan Bellagio-val szemben található és kikötője is van, így igazán könnyen megközelíthető akkor is, ha nem autóval vágunk neki a tóparti csodák felfedezésének.

A villát az 1600-as évek végén építtette Giorgio Clerici márki, aki egy különleges és fenséges otthonra vágyott itt a dombon. Az 1800-as évek elején Gian Battista Sommariva birtokába kerül, aki ismert műgyűjtő és művészetpártoló volt. A villa ma egy nagy presztizsű múzeum, melyben Canova, Thorvaldsen és Hayez képeit és szobrait csodálhatjuk meg. Itt található Francesco Hayez leghíresebb festménye, A Csók is.

A villa teraszairól lélegzetelállító panoráma tárul elénk. Én is nagyon sokáig álldogáltam itt és teljes mértékben megértettem Clerici márkit, hogy itt nézte ki magának a telket annak idején.

A kert tavasszal a legszebb, az ébredő, virágzó természet látványa és illata beszippantja a látogatót. Szinte el is felejtettem fotózni, annyira jól esett a friss erdő- és tóillat keveréke, a madarak felszabadult éneke és rengeteg friss szín látványa.

Érkezéskor kapunk egy kis térképet a jegypénztárban, melyen egy hosszabb és egy rövidebb út is fel van tüntetve a park felfedezésére. Ezeket út közben nyilak is jelölik, így nem lehet eltévedni.

Szerintem nem éri meg a rövid, kevesebb, mint egy óra alatt bejárható utat választani, ugyanis így olyan különleges helyekről maradnánk le, mint például a bambuszok világa. Ámulatba ejtő része ez a parknak és az a friss, egzotikus illattal telt levegő balzsamként hat a nagyvárosi szmogból menekülő látogató lelkére és tüdejére!

Szintén kimaradna a régi kert, a gazdaság és az “Olajfák hegye” (igazából dombja, de Jeruzsálemimádóként nem tudtam kihagyni a szójátékot). És persze innen, az olajfáktól a legszebb a panoráma, rálátni még az Alpok hófödte csúcsaira is!

A parkban sétálva olasz kertekben, kaméliákban, tulipánokban, jácintokban, azaleákban, magnóliákban, pálmákban, zsurlókban, bambuszokban és számos általam nem ismert nevű, de meseszép, különleges virágban és növényben gyönyörködhetünk. Megéri leülni egy kicsit valamelyik padra és nem gondolni semmire, csak úgy létezni és feltölteni az energiaraktárainkat.

Igazán különleges a citrusfélék alagútja is a villa bejárata előtt, a tulipánok szomszédságában. Annyira adja magát egy jegyesfotózásra!

Hétvégén zsúfolt és kevésbé élvezhető ez az amúgy csendes oázis, ha tehetitek mindenképpen hétköznap látogassatok el ide. A belépő ára felnőtteknek 10 euro, a diákjegy 6 és 26 éves kor között 5 euro, 5 éves kor alatti gyerekeknek ingyenes, 65 éves kor felett pedig 8 euro a jegy.

Jártatok már a Comói-tónál? És valamelyik tóparti villában esetleg? Írjátok meg kommentben vagy Facebookon! Még több comói inspirációra vágytok? Kattintsatok ide!

További képekért, mindennapi történésekért pedig kövessetek Instagramon!