Ha Milánóban szeretnétek eltölteni néhány napot, főleg, ha édes kettesben, tervezzetek be egy délutánt (vagy akár egy egész napot!) Comóban! Ez a romantikus város, a hangulatos utcácskáival, a csillogó tó partján, melyhez az Alpok adnak mesés keretet, mindenkit elvarázsol, minden évszakban elbűvölő, egyszerűen megunhatatlan.

Nagyon könnyen megközelíthető autóval is, de ha nem azzal jöttetek, akkor nem muszáj bérelni, vonattal is gyorsan és kényelmesen odaértek. Milánó Cadorna állomásról nagyon gyakoriak a Le Nord járatai, kb 8 euró a retúrjegy, Comóban pedig a tóparton, a belvárostól néhány méterre van az állomás. És legalább nem kell a parkolóhely keresésével időt vesztegetni! Centrale állomásról is megy vonat, de az nem pont a tónál áll meg.

Comót gyalogosan érdemes felfedezni, a szűk utcák között andalogva. Lássuk a főbb látnivalókat! A történelmi belváros szíve a Piazza San Fedele, ahol a Basilica di San Fedele is áll. A bazilika mögött található a Palazzo Cernezzi, megéri bekukkantani a lenyűgöző 1500-as évekbeli udvarra.

Az én kedvenc utcácskám a Strada Medievale, azaz a középkori utca, egy igazi titkos gyöngyszem a belvárostól pár lépésre. Nem túl ismert, egy nyüzsgő szombati napon is alig járt erre valaki.

Innen nincs messze a Piazza Alessandro Volta, ahol nagyon szeretek leülni egy finom Spritzre vagy kávéra, főleg tavasszal, amikor virágba borulnak a téren álló fák és különös varázst adnak a város híres szülöttjéről elnevezett térnek (Ki volt Alessandro Volta? Megmondja ide kattintva a Wikipédia!).

A kis pihenő után kanyarodjunk vissza  a Piazza del Duomo irányába. Ez egy lenyűgöző szépségű tér, az impozáns Dómmal, mely román, gótikus és reneszánsz elemekkel is büszkélkedhet. Vele szemben kiülős kávézók sora található.

A belváros után célozzátok be a Piazza Cavour-t és innen tegyetek egy sétát a tó mentén! Induljatok a Tempio Voltiano irányába, a híres fizikus emlékét őrző épület is megér egy látogatást. Nem messze található a Monumento ai Caduti, mely az első világháború áldozatainak állít emléket. Ha több időtök van, iktassátok be a Villa Olmót is, a parkja meseszép és a kilátás, ami innen nyílik a tóra és hegyekre egyszerűen felejthetetlen!

A Tempio Voltiano mellett a Diga Foranea-n megéri végigsétálni, ugyanis itt vár ránk Como legfrissebb látnivalója: Daniel Libeskind The Life Electric nevű szobra.

A szobor Alessandro Voltának állít emléket és 2015 októberében adták át.

Visszafelé nagyon kellemes a tó mentén sétálni, a párommal gyakran egészen a Villa Geno-ig elsétálunk, ott is meg lehet pihenni és gyönyörködni a mesés panorámában.
Ha szerettek hajókázni, akkor ne szalasszátok el az alkamat, Comóból a tó minden fontosabb pontjára indulnak hajók. Ajánlom figyelmetekbe a fogaskerekűt is: fel lehet menni Brunatéba, ahonnan lélegzetelálító kilátás nyílik az Y alakú tóra.

Ha időtök engedi, maradjatok estig, mert egy naplemente a Comói-tó partján életreszóló élmény!

Ha hosszabb időre jöttök és megszálltok Comóban egy (vagy több) éjszakára, fedezzétek fel a többi városkát is a tó mentén!

Nesso számomra az egyik legkülönlegesebb, de csak edzetteknek ajánlom, mert bár megéri lesétálni a hangulatos kis utcákon a tópartra, de visszasétálni, felfelé eléggé kimerítő.

Bellagio pedig az örök klasszikus, a Comói-tó comói és leccói ágának a találkozásánál. Tavasszal különösen szeretem. (Fun fact: sokszor jártam már itt, de jó időben még sose láttam! Valahányszor itt járok, mindig beborul és gyakran el is ered az eső.)

A Comói-tó felfedezése természetesen nem ér véget itt, ez a tó egy kimeríthetetlen inspirációforrás és megunhatatlan kirándulócélpont, de kezdetnek mindenképpen magát Comót és ezeket a környező gyöngyszemeket ajánlanám. A többi csodaszép hellyel pedig hamarosan találkozhattok majd a blogon. 🙂

Addig is kövessetek Facebookon és Instagramon is!