Bár Toszkána főleg a gyönyörű középkori városairól és a borvidékeiről ismert külföldön, azért a tengerpartjait is érdemes megismerni! Mi is kihasználtuk, hogy autóval nincs is olyan messze és leugrottunk egy hétvégére Forte dei Marmi és környéke, ismertebb nevén Versilia, felfedezésére.

Toszkána tengerpartjai nagyrészt homokosak és fizetősek (napernyő+nyugágy verzió), de azért itt-ott szabadstrand is felbukkan. Liguriával ellentétben itt egy kicsit szellősebben helyezik el a nyugágyakat és a strandszékeket, úgyhogy itt annyira nem zavaró ez a megoldás.

Forte dei Marmi egy gyönyörű, szuperszínes kis luxusvároska, a milánói elit egyik legkedveltebb célpontja a tengerparti nyaralásra. Ami a vásárlást illeti, minden nagyobb márka megtalálható: Louis Vuitton, Pinko, Dolce&Gabbana, Gucci és társaik, illetve a főutcától kicsit távolabb Motivi, KIKO, Calzedonia és Tezenis üzlet is van, na meg helyes kis butikok.

Én a shopping részt kihagytam, inkább a városka lenyűgöző színeiben merültem el.

Az egész város olyan, mint egy megelevenedett festmény!

A városnézés után még visszatértünk a tengerpartra csobbanni egyet. Nagyon kellemes volt a víz, a homok is finom, puha, romantikus tengerparti andalgásra is tökéletes. Egy szó, mint száz: nagyon megszerettem Forte dei Marmit, mert a városka meseszép és a strandok is kiválóak! És nem, nem csak milliárdosoknak való desztináció!

Forte dei Marmi után a karneváljáról is ismert Viareggio volt a következő állomás. Itt a strandok mind fizetősek és nem is lehet rendesen rálátni a tengerre az utcáról, úgy be van építve. Ez egyáltalán nem tetszett, itt nem is fürödtünk. A városka szépsége és egyedülálló építészeti stílusa azonban teljes mértékben kárpótolt!

Viareggio telis-tele van gyönyörű, színes Art Nouveau, Art Decò és eklektikus villákkal és épületekkel. Egy kicsit olyan, mintha nem is Olaszországban lennénk.

Viareggio mindent megtesz annak érdekében, hogy gondozza építészeti különlegességét, 1998-ben megalapították a Centro Studi Cultura Eclettica, Liberty e Decò kulturális központot is. Bár a strandolás elmaradt, abszolút nem bánom, hogy jó alaposan megnéztem a várost és nektek is csak ajánlani tudom!

Marina di Pietrasanta szintén híres toszkán üdülőfalu és ugyanazért szerettem meg, amiért Fortét is: varázslatos pasztellszínekben pompázik és fantasztikusak a strandjai!

Azt hiszem megtaláltam a környék legkedvesebb szállását is. 🙂 Hát nem imádnivaló ez a Bed and Breakfast?

A strandok szélesek és kényelmesen el lehet férni, igazán élvezhetőek. Egy egész napot eltöltöttünk itt.

Mielőtt visszaindultunk volna Milánóba megálltunk még Fortéban egy kicsit, mert ezekkel a színekkel egyszerűen nem tudtam betelni. Augusztusban túlzsúfolt itt a tengerpart, de szeptemberben esélyes, hogy visszatérünk egy házassági évfordulós mininyaralásra. 🙂

Természetesen Toszkána délebbi részei is gyönyörű partokat kínálnak, de most csak ennyi fért bele a kiruccanásba.

Jártatok már Versiliában? Ha még nem, akkor remélem meghoztam a kedvetek egy nyaraláshoz! Luccából és Pisából is könnyűszerrel megközelíthető ez a partszakasz, így akár a városnézést is össze lehet kötni egy kis strandolással! Gyerekekkel is tökéletes nyaralós helyszín.

Ha tetszett a bejegyzés kövessetek Instagramon és Facebookon is!