Júliusban ismét megrendezésre került a DXN Európai Vezetőképző Tábora, és immár negyedik alkalommal tolmácsolhattam ezen a három napos rendezvényen.

Az idén Somorja volt a kiszemelt, ebben a kis szlovák városban található az X-Bionic Hotel, mely egyszerűen hatalmas, kényelmes és főleg a sportolás szerelmeseinek kíván kedveskedni. Térkép kell, hogy ne tévedjünk el benne és van itt saját teniszpályától kezdve a saját strandig minden.

Jó képeket most nem igazán sikerült csinálnom munka közben, a tolmácsolós szettjeimet már bemutattam egy másik bejegyzésben, úgyhogy menjünk tovább egy kis városnézéssel. 🙂

A somorjai tábor után kezdetét vette Pozsony felfedézése, de nem ám egyedül, hanem a legjobb barátnőmmel, Timivel. Egy napunk volt, vagyis még annyi sem teljesen, felfedezni a várost, de végül is minden fontos látnivalóra elégnek bizonyult ez az idő.

Térképpel, úti tervvel felszerelkezve indultunk el a belvárosi Mercure Hotelből a szlovák főváros meghódítására. Legelső megállónk a Grassalkovich-kastély volt. Ezt a késő barokk-rokokó stílusú palotát nem véletlenül tartják Pozsony egyik legszebb épületének, a hozzátartozó franciakert pedig egyszerűen elbűvölő.

Innen egy jó nagy sétát tettünk, mert Kék Templom kicsit kívül esik a belvároson, de mindenképpen meg akartuk nézni. Nem is csalódtunk, ez a templom egy csoda! Olyan, mintha mézeskalácsból lenne és most lépett volna ki egy meséből!

A templom másik neve Árpád-házi Szent Erzsébet Templom, Lechner Ödön tervezte és a magyar szecesszió egyik legszebb példája. Én mindig is oda voltam a Lechner Ödön tervezte épületekért (pl budapesti Földtani Intézet, Iparművészeti Múzeum, kecskeméti Városháza), de ilyen csodát még nem láttam! Kívül-belül kék és elragadóan bájos ez a kis templom.

Kívül népies szecessziós motívumok és a Zsolnay porcelángyár cserepei díszítik. Estig tudnék áradozni róla, rég szerettem ennyire bele egy épületbe.

Elbúcsúztunk ettől a mesetemplomtól és a Duna partján felsétáltunk a belvárosba. Az UFO nevű kilátót kihagytuk, de ha nem vagytok tériszonyosak, akkor megéri felmenni és gyönyörködni a panorámában, pont a várral szemben áll.

Pozsony óvárosa nagyon szép és rendezett, egymást érik a csodás pasztellszínű épületek, érdemes gyalog bejárni. Ha nincs kedvetek sétálni, akkor ott a kis piros városnéző busz!

A városban rengeteg érdekes szobor áll. És fekszik, mint például ez a Man at Work szobor a Panska utcán. 🙂

Munkásunktól nem messze található a Nemzeti Színház pompás épülete.

Innen a Fő tér irányába sétáltunk. Pozsony belvárosában élvezetes bolyongani a hangulatos kis utcákon, benézni a kis butikokba, lehuppani valamelyik teraszos helyre egy kávéra vagy ebédre.

Ez után az ebéd után volt mit legyalogolni a vár felé menet. 🙂 Pozsony szimbóluma a fehér, négy saroktornyos Bratislavský hrad, vagyis a Pozsonyi Vár. Annyira azért nem megerőltető a séta, sőt, kifejezetten kellemes a Váralja negyedből a lombok alatt, szépséges szobrok között felbaktatni ide.

A vár barokk kertje teljesen lenyűgözött! Nem gondoltam volna, hogy ennyire szép.

Napunkat a várból lesétáva a Drak&Finch nevű kellemes kis helyen zártuk egy pohár bor társaságában, a Szent Márton-dóm kupolájának árnyékában.

Összességében nagyon szép és élvezhető városnak találtam Pozsonyt, belopta magát a szívembe. Igazán megér egy kiruccanást.

Ha tetszett a bejegyzés kövessetek Instagramon és Facebookon is, hogy ne maradjatok le semmiről! 🙂