Nem véletlenül nevezik Stresát a Lago Maggiore királynőjének: ez a város meseszép, elegáns és tiszta és fenséges panorámában gyönyörködhetünk a partján. Az Alpok csúcsai, a Borromeo-szigetek és víz csillogó kékje minden évszakban lenyűgözőek, de tavasszal különösen szép ez a környék.

Bár az éven eléggé esős volt a tavasz, mégis sikerült kifognunk egy napsütéses hétvégét március végén. Stresában nem olyan sok a látnivaló (de a Villa Pallavicino mindenképpen megér egy látogatást) , ő maga a látnivaló. Megérkezés után először sétáljatok egyet a szépen kialakított sétányon a tó partján és egyből a szívetekbe fogjátok zárni ti is ezt a mesés helyet!

Itt láttam életem legszebb liliomfáját! Ez egy álom, órákig el tudtam volna álldogállni alatta mély ámulatba esve.

A part felfedezése után Stresa központjában is sétáltunk egyet. Itt egymást érik a hangulatos éttermek, kávézók, fagyizók és kisebb-nagyobb üzletek.

Stresa a gyönyörű, virágos, ápolt parkokkal büszkélkedő hoteleiről is híres, melyek rengeteg esküvőnek is helyszínt biztosítanak. A világ minden tájáról érkeznek ide párok, mi eddig valahányszor itt jártunk, mindig belefutottunk egy külföldi esküvőbe. Tavasszal ezekről a hotelekről is elmondható, hogy még a szokásosnál is szebbek! A kedvencem a liberty stílusú Hotel Regina Palace, melyet 1908-ban építettek.

A Hotel des Iles Borromees a város legrégibb szállodája, 1861 óta várja a vendégeket.

Mindenképpen érdemes egy hajókázásra is befizetni, ugyanis a Stresából megközelíthető Borromeo-szigetek (Isole Borromeo) felejthetetlen élményt nyújtanak. A parton sétálva számos privát hajós ajánlatába is belefuthatunk, de a helyi járatok is ugyanolyan jók és pontosak, na meg olcsóbbak is (Servizio Pubblico di Linea).

A három sziget közül a legismertebb az Isola Bella. Itt a Borromeo család villáját és annak a barokk kertjét látogathatjuk meg. Ezekhez a helyszínen tudunk belépőt váltani.

Az Isola Madre a legnagyobb a három sziget közül, itt egy elképesztő trópusi kert egzotikus növényei és szabadon élő állatai várnak a látogatókra.

Az Isola dei Pescatori ahogy a neve is mutatja, a halászok szigete, minden lakója a halászatból élt régen. Ez a picike sziget (mindössze 300 méter hosszú és 100 méter átmérőjű) lett az én személyes kedvencem. Ide kevesebb turista jön, hangulatos, szépséges a növényzete és az éttermek nagyon finom fogásokat készítenek a tóból frissen fogott halakból.

Megközelítése:
Stresát autóval, busszal, vonattal vagy hajóval közelíthetjük meg. Ha Milánóból mentek, akkor két lehetőségetek is van kényelmesen vonattal Stresába utazni: Porta Garibaldi állomásról a Domodossola felé közlekedő vonatokat keressétek, Stazione Centraléból pedig szintén a Domodossola vagy a Ginevra/Basilea felé közlekedő vonatok állnak meg Stresában.

Ha Milano Malpensa repteréről egyből ide jönnétek: a reptéren felszálltok a Malpensa Express vonatra, erről leszálltok Busto Arsizióban és itt átszállhattok a Domodossola felé tartó vonatra.

Március és október között az Alibus napi 6 közvetlen buszt üzemeltet a reptér és Stresa között, de erre előre meg kell venni a jegyet ezen az oldalon.

Extra tipp: nyáron strandolni is lehet Stresában! A nyári forróságban igazán felfrissítő élmény elmerülni ennek az alpesi tónak a hűs kék vizében.

Ha tetszett a bejegyzés kövessetek Instagramon és Facebookon is!