Milánóban élő és dolgozó olasz-magyar tolmácsként az egyik kedvenc hónapom az április: minden évben ebben a hónapban rendezik meg a Design Hetét Milánóban és ennek a keretén belül a Nemzetközi Bútorkiállítást is. Ez a hét hozza a városnak a legtöbb bevételt: több millióan fordulnak meg Milánóban a világ minden országából és a szállások árai is az egekbe szöknek ilyenkor nem csak a városban, de annak 50 km-es körzetében is.

Tavalyi élményeimről ide kattintva olvashattok. Ez évben sem panaszkodhatok, ismét számtalan gyönyörűséget láttam, de aminek a legjobban örültem az az volt, hogy ismét a Hálózat Bt.-nek, azaz Marikának és Gyurinak tolmácsolhattam. Fantasztikus élmény volt ismét együtt dolgozni és már az üzleti partnereik is régi ismerősként köszöntöttek.

Ahogy tavaly (és tavaly előtt, meg előtte, de előtte is), most is a legszívesebben hazavittem volna a fél Salone del Mobile-t. 😀 Annyi meseszép, művészi és zseniális darab kerül itt kiállításra, hogy a látogató azt se tudja, merre nézzen, mit fotózzon. A hatalmas kiállítóterület több ezer standja minden ízlést, stílust, színt és formát kiszolgál.

Marikáékkal bejártuk a Made in Italy legjavát. Minden évben lenyűgöz az a szenvedély, amellyel az olasz bútorkészítők beszélnek a termékeikről és azok elkészítéséről. Büszkén mutatják a kézzel készült, egyedi darabokat és mesélnek a gyártás folyamatáról. A standoknál gyakran több generáció is ott áll: az idős úr vagy hölgy, aki annak idején alapította a céget elégedetten szemléli, ahogy gyermekei és unokái mindenféle nyelveken tárgyalnak a külföldi üzleti partnerekkel és néha be is kapcsolódik a társalgásba, szigorúan olaszul, hamisíthatatlan toszkán vagy venetói kiejtéssel. Talán pont ezt az igazi olasz életérzést, ezt az olasz büszkeséget szeretem annyire ebben a kiállításban.

És ha már olasz életérzés és dolce vita, a nap tökéletes zárása csakis egy Aperol Spritz lehetett.

További szépséges bútorokért, rendelésért és inspirációért nézzetek be Marikáékhoz Facebookon és a weboldalukon.

Ahogy fentebb írtam, az egész város megbolondul ilyenkor. Minden városnegyedben izgalmas szabadtéri kiállítások, installációk, aperitivók vannak ilyenkor, ez az egész ugye Fuorisalone néven fut. Az egyik legismertebb és leglátogatottabb kétségkívül a hangulatos Brera, mely ilyenkor igazi Design District-té változik.

A többi városrészt sem kell ám félteni, bárhol belefuthatunk egy-két érdekes vagy furcsa installációba.

Elég fárasztó volt a hirtelen jött 27 fokos melegben bejárni a várost, de úgy érzem megérte. Imádom ezt a pezsgést, ezt az igazi olasz kreativitást és magát Milánót is. Brerában sétálva ismét belémcsapott az az érzés, ami már többször is az elmúlt évek során: nem tudnék máshol élni. Szeretem persze Magyarországot is és sok jó helyen jártam már külföldön is, de egyszerűen otthon érzem magam ebben a városban. Szeretem, hogy ilyen sok színű, egyszerre régi és új, változatos és életteli. Sajnos nem tudja annyira jól eladni magát, mint más európai nagyvárosok és ezért sokan azt hiszik, hogy itt nincs látnivaló. Többek között ez ellene próbálok tenni a blogommal. 🙂 Igenis gyertek Milánóba, mert ez egy izgalmas és érdekes város, ahol nem lehet unatkozni!

Ha tetszett a bejegyzés kövessetek Instagramon és Facebookon is!