Megérett már egy új poszt a göndör haj ápolásával kapcsolatban. Már több, mint 2 éve nem vasalom a hajamat és követem a Curly Girl Method-ot és elképesztően sokat változott a hajam! Igazából nem is a változott a megfelelő kifejezés, inkább úgy mondanám, hogy végre önmaga lett a hajam! 🙂 Csodásan göndörödik és amióta áprilisban levágattam a még megmaradt régi, roncsolt részeket végre egészséges fénye is van.

Az áprilisi hajvágás nem viselt meg annyira, mint a tavaly júniusi. Akkor ugye nagyon sírtam, hogy rövid lett és nem tetszik. A Camille Rose hajolajnak és a DM vitaminnak köszönhetően sokat nőtt a hajam, de aztán hirtelen megállt. Rájöttem, hogy el kell fogadnom, hogy nekem sosem lesz olyan igazán szép, hosszú hajam, mert egy bizonyos hossznál megáll. Ezért inkább a volumenre törekszem, azt is kértem a fodrásztól, hogy úgy vágjon, hogy utána jó dúsnak hasson a hajam.

Ezt teljesítette is,ilyen lett a végeredmény:

Ezután elmagyarázta, hogy a dús hatás nem csak a vágástól, de termékektől és a szárítástól is függ. Szerinte túl sok terméket használok a hajamra, mert bár sok hajam van, de vékony szálú és könnyen elnehezül, illetve a szárítási technikámon is van mit javítani.

Megfogadtam a tanácsait, így a rutinomban most az a legnagyobb újdonság, hogy nem használok leave-int, azaz nem kiöblítendő balzsamot. Ezen most lehet, hogy sok CGM követő megbotránkozik, de az én hajamnak ez most nem kell. Valószínűleg azért, mert sokat javult a struktúrája, változott a porozitása 2 év alatt.

Úgyhogy jelenleg a CurlyEllie samponnal vagy az Irsan hajtisztító mousse-szal szoktam hajat mosni, majd a CurlyEllie balzsamot vagy maszkot viszem fel (a maszk nem CGM, mert az egyik összetevője nem CGM barát, de nekem ennyi belefér, mert nagyon szereti a hajam). A CurlyEllie-ről ide kattintva olvashattok bővebben, az új, európai webáruházukat pedig a curlyellie.eu címen találjátok meg.

Ezt a mousse-t még az Alpokban, Bormióban fedeztem fel. Ez egy helyi márka, és a termék egyik legfőbb összetevője a bormiói termálvíz.

Egy teljesen természetes, CGM barát termékről van szó. Ilyen rövid összetevő listát is ritkán látni! Nem kifejezetten göndör hajra való termék, hanem száraz, igénybe vett hajra és fantasztikus hidratáló hatása van.

A hajmosás után tehát vagy a balzsamot, vagy a maszkot viszem fel, attól függően, hogy mennyi időm van, de azért igyekszem kéthetente rendesen 20-30 percig a hajamon hagyni a maszkot. Miközben a balzsam vagy a maszk pihen a hajamon, egy nagy, ritka fogú fésűvel átfésülöm a fürtöket, majd nyomogatva belemasszírozom még jobban a terméket.

Miután mindezt alaposan kiöblítettem, ezt a Hairmed terméket viszem fel a tincseimre:

Ez egy kimondottan göndör hajra készült formázó termék, a leírása alapján göndörség megvilágító. 🙂 Áprilisban egy Hairmed szalonban voltam hajat vágatni, ott találkoztam vele. Nem minden Hairmed termék CGM (nagyon sokban van szilikon), de ez pont az, ellenőriztem a Curlsbot oldalon az összetevőit. Mivel lenyűgözött a hatása, rákérdeztem, hogy esetleg meg is lehet-e vásárolni náluk. Természetesen igen, úgyhogy jött is velem haza. Nagyon folyékony és nagyon kevés kell belőle, de valami hihetetlenül göndörít és rögzíti a göndör tincseket.

És ha már tincs, akkor Tincs:

Ez a magyar márka Murczin Odett tulajdona, aki az elsők között kezdett el foglalkozni a Curly Girl Method-dal Magyarországon. Van egy szuperhasznos Youtube csatornája is, ide kattintva tudjátok megnézni a videóit. Most pedig saját márkát is alapított!

Odett elküldte nekem kipróbálásra a Tincs hajzselét és kimondhatatlanul hálás vagyok neki érte, ugyanis ez lett életem hajzseléje! Sírtam, amikor elfogyott.

Nagyon kellemes, folyékony állagú termék, isteni az illata, nem kell belőle sok a tökéletes hatáshoz. Könnyű a textúrája és egyáltalán nem nehezíti el a hajamat. Pont azt az eredményt hozza, amit én szeretnék: közepes, könnyen kinyomkodható cast (azaz keménység), szépen definiált, dús hajkorona.

Imádom, amikor ilyen könnyű, dús és göndör a hajam. A zselé óta már egy sampont és egy balzsamot is piacra dobott Odett, alig várom, hogy azokat is kipróbáljam. Ha ti is szeretnétek kipróbálni ezeket a termékeket, a Tincs webáruházban a palma5 kóddal 5% kedvezmény jár nektek! 🙂

Még egy dolog, amin változtattam az elmúlt két hónapban: elhagytam a ploppingot! Bizony, azt a módszert, amiért annyira, de annyira odavoltam a Curly Girl utam elején. Egy olasz Youtuber lány, Camilla Guarracino említette az egyik videójában a microploppingot és a dúsabb hatás érdekében ajánlotta azoknak, akiknek vékonyszálú a hajuk. Szerinte a plopping túlságosan összenyomja a fejünkön a feltekert hajunkat, így az úgymond beáll abba az állapotba és le fog lapulni, hiába használunk jó szárítási technikát utána.

A microplopping a lényege egyszerűen az, hogy lehajtott fejjel csak kinyomogatjuk egy kicsit a hajunkból a nedvességet egy pamut pólóval, de nem húzzuk rá, nem tekerjük fel turbánként. Így a hajunkban lévő sok víz nem fogja elnehezíteni a hajtöveket.

Miután ezzel megvagyok, felviszek a hajamra még egy kis Hairmed göndörség megvilágítót, majd diffúzorral megszárítom. Igyekszem minél többet lefelé, illetve hol jobbra, hol balra hajtani a fejemet hajszárítás közben, bár néha úgy érzem, leszakad. 🙂 Odett csatornáján amúgy érdemes megnézni a hajszárítással kapcsolatos videót, számomra nagyon hasznos volt.

Remélem, tetszett nektek ez az új göndör hajas bejegyzés! Ti hol jártok most a Curly Girl utatokon? Ha ti is régebb óta csináljátok, mint én, milyen változásokat vettetek észre 1-2 év után? Mi az, amit ma másképp csináltok?

Nagyon kíváncsi vagyok, örülnék, ha megírnátok kommentben, vagy Instagramon!

A jázminomnak meg köszönöm, hogy ilyen gyönyörű hátteret biztosított a fotóimhoz. Hát nem csodaszép? 🙂
(Elfogult növénymama vagyok.)