Milánó egyik legfontosabb, kihagyhatatlan látnivalója a Santa Maria delle Grazie templom, mely Leonardo da Vinci híres Utolsó Vacsora című művét is őrzi.

De azt tudjátok, hogy a templommal szemben egy elvarázsolt, titkos gyöngyszem vár rátok, ahol maga Leonardo is lakott, miközben az Utolsó Vacsorát festette?

Ez a hely nem más, mint a La Vigna di Leonardo, azaz Leonardo Szőlőse!

Leonardo 1482-ben érkezik Milánóba és 1495-ben kezd bele az Utolsó Vacsora megfestésébe Ludovico Maria Sforza herceg megbízásából. 1498-ban a herceg adományoz neki itt egy kis szőlőst, mely onnantól fogva Leonardo szenvedélye lesz és haláláig gondozni fogja. A kis szőlős túlélt mindent a francia megszállástól a világháborús bombázásokig!

A picike szőlőssel szemben a mai napig áll a Casa degli Atellani, azaz az Atellani-ház, ahol a herceg a legkedvesebb barátait szállásolta el és az évszázadok során jelentős milánói személyiségek otthona is volt. Fun fact: a leszármazottaik a mai napig itt élnek! (Persze nem a villa látogatható részében.)

Ma is laknak igazi hercegek is a villában, legalábbis ő annak hiszi magát és türelmesen várja a hódolóit. Simogatni lehet, szereti is, de nem néz alattvalói szemébe.

A Vigna területére belépve egyből egy egészen más világban találjuk magunkat: minden nyugodt, csendes és egyszerűen mintha megállt volna az idő. Szinte lélegezni lehet a középkori hangulatot és azonnal el is felejtjük, hogy a kapun túl egy nyüzsgő metropolisz, Milánó található.

Ez a hely a macskaimádók paradicsoma is, ugyanis nagyon szép és kedves cicák lakják a villát, akik szeretnek az udvaron és a kertben hűsölni.

A kert neve Il Giardino delle delizie és nem is lehetett volna találóbb nevet adni ennek az elbűvölő, léleksimogató, rózsaillatú csodaligetnek! Egykor előkelő fogadásokat tartottak itt a hercegek és nagy presztízsű hely volt a milánói elit életében.

Hát mit mondjak, lettem volna itt bálozó hercegnő!

Bár én csodásan éreztem magam kint, a Casa degli Atellani belső tereit is megéri megtekinteni. Itt található például Ettore Conti olasz mérnök és politikus dolgozószobája. Ettore Conti volt az Agip legelső elnöke és arról is ismert, hogy egyike volt azon kevés politikusoknak, akiket Mussolininek nem sikerült megfélemlítenie. Itt élt 1972-ig, amikor 101 éves korában elhunyt.

Igazán különleges a Sala dello Zodiaco is, melyben a 12 csillagjegyen túl számos asztrológiai elemmel találkozhatunk.

A Vigna di Leonardo a Corso Magenta 65 alatt található, és hétfő kivételével minden nap 9 és 18 óra között tart nyitva. A jegyet helyben, vagy a Vigna weboldalán tudjátok előre megvásárolni. A teljes árú jegy 10 euró, gyerekeknek és 65 év felett 8 euró. 5 éves kor alatt és mozgássérülteknek ingyenes.

Sajnos nem lehet bármeddig elidőzni itt, 40 percig tarthat a látogatás, mert csak limitált számú látogatót engednek be egyszerre. De így is megéri, garantáltan kellemes emlék marad majd!

Plusz érdekesség: a Vigna di Leonardo csak 2015-től látogatható, akkor nyitották meg újra a nagyközönség előtt az EXPO alkalmából.

Remélem, hogy sikerült meghoznom a kedvetek a Vigna di Leonardo felkeresésére 🙂 . Még több tippel, olasz hétköznapokkal várlak titeket Instagramon!