Imádok az Alpokban túrázni és ma már azt sem bánom, ha ehhez nincs társaságom: elindulok egyedül is. Augusztus elején a Trepalle és Livigno között található Crap de la Parè (2393 m) meghódítására indultam.

Ha ti is szívesen gyönyörködnétek ebben a panorámában, akkor olvassatok tovább!

A séta a Passo d’Eira-tól indul, itt parkoló és buszmegálló is van. Maga a Crap de la Parè kb. 1,5 óra alatt elérhető, de út közben úgyis elkalandozik az ember más, hívogató ösvényeken is (például a tehenek világába, a baita felé), szóval valószínűleg jóval hosszabb lesz a túra.

A Crap de la Parè elérése egy gyönyörű és nem is túl megerőltető túra a livignói tó fölött. Kb. 200 m szintemelkedéssel kell számolni a túra során és ez majdnem mind a legelején van. Út közben magát Livignót és a livignói völgyet is megcsodálhatjuk a magasból.

A kezdeti emelkedők után hamar egyenes és könnyű lesz az út.

Na jó, egy kis emelkedő azért lesz még. 🙂 De tényleg nem vészes, egy 70 éves párral is találkoztam a túra során.

Azzal viszont számolni kell, hogy az utat néha elállják előttünk… az alpesi tehenek, de néha szamarak is. És persze ilyenkor nagyon lassan haladnak, hiába kérleled őket. 🙂

A túra érdekessége, hogy a Crap de la Parè via crucis, azaz keresztút is. Az út szélén hatalmas keresztek jelzik Jézus keresztútjának állomásait.

A célbaérést egy hatalmas kereszt jelzi. Nekem egy nagyon különleges élményben is részem volt, ugyanis pont egy szabad ég alatti misét is sikerült elcsípnem ezen a lenyűgöző helyszínen. Sokan megálltak a fiatal pap szavait hallgatni, vallástól függetlenül, mert valóban érdekes volt.

Ott hagytam a varesei katolikus csapatot és távolabb mentem gyönyörködni a látványban. Ez a tehén is a panoráma részének gondolta magát. 🙂 Ugye jogosan?

A Crap de la Parè megközelítése:

Autóval: Bormióból a Livigno felé vezető úton, a közvetlenül Trepalle után következő Passo d’Eira-nál kanyarodjatok be a hatalmas parkolóba. Miután leparkoltatok látni is fogjátok a Crap de la Parè-t jelző táblákat.

Ha Livignóban szálltok meg gyalog is feljöhettek, így hosszabb a túra, vagy autóval a Bormio felé vezető úton. Nyáron ingyenes kisbusz, navetta is jár Livigno és Trepalle között, megáll a Passo d’Eiránál is.

Busszal: Bormióból a Livigno felé tartó Perego buszra szálljatok fel és a Passo d’Eiránál szálljatok le. A megálló a fentebb említett hatalmas parkoló mellett van. A jegyet a buszon is meg lehet venni.

Livignóban értelemszerűen a Bormio felé tartó Perego buszra, vagy a nyáron működő ingyenes Livigno-Trepalle kisbuszra szálljatok fel és a Passo d’Eiránál le.

Számomra hatalmas élmény volt ez a magányos túra. Életemben először indultam el egyedül, de ezek a káprázatos hegycsúcsok, zöld mezők, a csillogó tó és a sok jófej tehén gyorsan elfeledtették velem az egyedül túrázás félelmeit.

Remélem, hogy nektek is tetszett ez a csodahely és felkerült az olasz bakancslistátokra!