Messze van Keukenhof és Hollandia, de mégis szeretnétek egy csodálatos tulipános parkban időzni? Gyertek Olaszországba! Ugyanis a Garda-tótól nem messze egy varázslatos hely vár titeket, mely egy igazi alternatívát nyújt Keukenhofra.

Ez a hely pedig nem más, mint a Parco Giardino Sigurtà. Már többször jártam itt, de a poszt valamiért mindig elmaradt, úgyhogy most egy nagy lemaradásomat szeretném pótolni.

A park nem véletlenül nyerte el már többször az Olaszország legszebb parkja díjat. Valószínűleg az egyik legrégebbi is az olasz parkok közül, mert 1407-ben alapították. Bár akkor még nem a tulipánok voltak a park gyöngyszemei, csak egy szépen zöldellő park volt gyümölcsfákkal és kerttel, melyben a helyi nemesek sétáltak üres óráikban. Számos gróf, király és uralkodó megfordult itt, köztük Napóleon és I. Ferenc József is.

Napjainkban a park legnagyobb attrakciója a minden tavasszal megrendezésre kerülő Tulipanomania.

Március közepétől egészen májusig tart a tulipánok ünnepe és több, mint 1.000.000 tulipánt csodálhatunk meg a korai fajtáktól a későn virágzókig . A Tulipanomaniához számos rendezvény is kapcsolódik, például arcfestő verseny kicsiknek és nagyoknak, fotósverseny, kiállítás.

A tulipánok az elképzelhető összes színben pompáznak, még fekete is van. Az én kedvencem ez a barnás-narancssárga, mert szerintem neki van a legkülönlegesebb illata: karamell! Komolyan, majdnem elájultam tőle, karamell illatú tulipán!

Persze a többi is festőien szép és bármeddig el tudtam volna állni előttük mély ámulatba esve.

A park egyszerűen hatalmas, ha elfáradunk a sétában zöldellő réteken pihenhetünk meg és szépséges pici tavakban is gyönyörködhetünk. Ha szerencsénk van még tavirózsákat is láthatunk. A tulipánokon kívül más virágokat, de még állatokat is megtalálhatunk itt. A Parco Sigurtà didaktikus farmja a legkisebbek kedvence, de nekem is nagyon tetszett, főleg a pár hetes kiskecske.

Építészeti szempontból a park egyik legjelentősebb látnivalója az Eremo di Laura névre hallgató, 1792-ben épült remetelak. Innen csodás fotókat is készíthetünk.

A kis kastély is érdekes, mert egy elvarázsolt erdei kastélyra emlékeztet. Amikor nincs a közelünkben senki, itt úgy érezhetjük, mintha egy tündérmesébe csöppentünk volna! Körülöttünk csend, csak a madarak csicseregnek, érezzük a fák és a fű eső utáni illatát és azon gondolkodunk, mit rejthet ez a növényzettel alaposan benőtt kastélyka. Imádtam. 🙂

Van a parkban egy labirintus is. Na ezzel jól megjártam. Kívülről olyan kis egyszerűnek tűnt, gondoltam nem nagy szám, bemegyek, megnézem és kijövök. Persze… Úgy jártam mint a vasorrú bába a mágneses viharban és egy órába telt mire nem túl nőies káromkodások között kiszabadultam. Szóval csak felkészült játékosoknak ajánlom.

Miután kiszabadultam végre a labirintusból visszatértem megnyugtatni a lelkem a tulipánok közé és lassan búcsút vettem a parktól.

Fontos információk, ha meglátogatnátok a parkot:

Nyitvatartás: márciustól novemberig minden nap, hétvégén és ünnepnapokon is 9 és 19 óra között. Természetesen a tulipánok nem húzzák ki novemberig, május után átveszik a helyüket más virágok, például a rózsák és a hortenziák.

A park területén 7 büfé található és mellékhelységek tekintetében sem állnak rosszul.

Kutyával a belépés tilos, kivéve a vakvezető kutyákat.

Jegyárak: felnőtt jegy 12,50 euro, gyerekjegy 6,50 euro, a 65 év feletti látogatók 10 eurót fizetnek.

Cím: Via Cavour 1, Valeggio sul Mincio. Peschiera del Gardától 13 km-re található, de Veronától sincs messze.

A tulipánokon kívül krókuszok, jácintok, dáliák, nárciszok, rózsák, begóniák, lótuszok, liliomfélék és még számos gyönyörű virág otthona a park.

Remélem tetszett nektek ez a bejegyzés és meghoztam a kedveteket egy kis tulipános kiruccanáshoz! Esküvői helyszínnek vagy jegyesfotózásra sem utolsó a Parco Sigurtà, én sajnálom, hogy nem fedeztem fel hamarabb, hogy ezekre is lehetőség van.

További szép képekkel várlak titeket Instagramon és Facebookon is.