Tokaj-Hegyalja a szívem csücske, de ezt már rég óta tudjátok, hiszen ez a szülőföldem. A tokaji borok pont ezért állnak közel hozzám, a dűlők láttán mindig nagyot dobban és megtelik nosztalgiával a szívem. Nagyapámnak is voltak szőlői és a legkedvesebb gyerekkori emlékeim a szőlőben rohangaláshoz, a szüretek vidámságához kötődnek. A Tokaji borok szeretete a DNS-emben van, ez vitathatatlan.

Ezért is lettem különösen boldog, amikor egy vállalkozónői Facebook csoportban megismertem Árvay Angelika nemzetközi borakadémikust. Angelika meghívott engem és a férjemet egy borkóstolóra Rátkára a családi pincészetükbe és most erről szeretnék mesélni nektek.

Június végén végre újra nyitottak a határok és hazalátogathattam Magyarországra! Leírhatatlan boldogság volt. Autóval mentünk a férjemmel, alaposan bebarangoltuk a környéket, és végre a várva várt borkóstolóra is el tudtunk menni. 🙂

Az Árvay Családi Pincészet kóstolóhelysége Rátkán található, egy mesebeli, meghitt, virágos házikóban. Ez a pici falu egyébként egy igazi gyöngyszem, megéri tenni itt egy sétát a borkóstoló előtt, de akár több napot is el lehet itt tölteni valamelyik aranyos kis falusi szálláson és jobban felfedezni a környéket.

Mivel csodaszép nyári napunk volt, a teraszon foglaltunk helyet, hogy megkóstoljuk a borokat ropogós, friss pogácsák kíséretében.

Angelika Londonban is tanult, így kiválóan beszél angolul. Bár tud magyarul a férjem, azért egy borkóstolót még nem értett volna meg teljesen. Angolul azonban minden simán ment, nagyon élvezte ő is ezt a programot.

Angelika minden részletre kitért a családi vállalkozással, a szőlőikkel és a talajjal kapcsolatban és beavatott minket a boraik titkaiba. Rendkívül élvezetes volt hallgatni őt, a lelkesedése egyből átragadt ránk is és végig éreztük, hogy nem csak úgy ülünk ott és iszogatunk, de tanulunk is a borokról.

Tudtátok, hogy az igazi titok a kövekben rejlik? A tokaji terület vulkanikus eredetű és a dűlőkben különleges kövek találhatóak. Ezek a kőzetek határozzák meg a borok karakterét.

Mindegyik bor egy igazi egyéniség. Angelika a kérdéseinkre is alapos válaszokat adott, így elképesztő mennyiségű új ismerethez jutottunk és az ízlelőbimbóinkat is megedzettük. A végére komolyan éreztem az ásványosságbeli különbségeket a borokban!

Angelika egy fantasztikus kőzetgyűjteményt is mutatott nekünk. Emlékszem, hogy gyerekkoromban mennyire rajongtam a fosszíliákért, az öcsémmel kutattunk utánuk a tokaj-hegyaljai hegyeken, dombokon. 🙂 Hatalmas élmény volt ezt újra átélni, nosztalgiázni és ez alkalommal tanulni is a kőzetekről.

Édes és száraz borokat is kóstoltunk, sőt, az Árvay Pincészet legelső gyöngyöző borát, a BubiZZ-t is megkóstolhattuk! Isteni virágos-gyümölcsös illata van, ízében csak úgy pezsegnek a gyümölcsök, behűtve, forró nyári napokon ez a bor a legjobb társaság. 🙂 Nekem ez lett az új kedvencem, míg a férjemben felébredt a furmint iránti rajongás és a Birtok Furmint és az Istenhegy Furmint lettek a kedvencei.

Bár a lágyan pezsgő BubiZZ egyből megnyert magának, azért örültem, hogy a borsort egy igazi, aranyszínű, telt, édes ízű 6 puttonyos Tokaji Aszúval zártuk! Számomra ez a bor maga a mennyei manna, az örök, vitathatatlan kedvenc. Az otthon íze.

Az Árvay borok hírét egészen az olasz Alpokig vittük, ugyanis a férjem kedvenc furmintját egy kellemes piknik alkalmával ittuk meg, Bormio panorámájában gyönyörködve. A szülinapomon megbontottunk egy zamatos Tokaji Édesem Sárgamuskotályt, de nem volt időm lefotózni. Olyan mézédes és illatos volt, hogy csak úgy itatta magát és el is feledtem, hogy a megbontása előtt még az évek múlásán bánkódtam.

Ez a borkóstoló egy szuper program mind párban, mind baráti társasággal. Akkor is csak ajánlani tudom, ha külföldi vendégeitek vannak, mert igazi magyar különlegességeket ismertethettek meg velük!

Bővebben az Árvay Családi Pincészet honlapján olvashattok a borokról és a borkóstolókról, illetve Angelika Youtube csatornáját, a Borokról könnyedén-t is ajánlom a figyelmetekbe, ha érdeklődtök a téma iránt.

Én pedig várlak titeket Instagramon és Facebookon. 😉