Bergamo Milánótól 40 kilométerre fekszik és igazán megér egy kirándulást. Sőt, ha Budapestről a Ryanairrel érkezünk, vagy Debrecenből a Wizz Airrel, akkor Bergamo repterén fogunk leszállni, és ha már itt vagyunk, akkor mindenképpen szánjunk időt ennek a szépséges városnak a felfedezésére! Tudtátok, hogy óvárosa Olaszország egyik legszebb középkori terét rejti? 🙂 Bergamo egy romantikus hétvégére is tökéletes választás minden évszakban.

LRM_EXPORT_20170829_181341

Bergamo földrajzilag csodás helyen fekszik, az Alpok dombjain. Itt Bergamoi Alpoknak is hívják a közeli hegyeket. A város két részre oszlik: a dombon a Città Alta, azaz a felső város található, míg lent a Città Bassa, az alsó város. A két városrész nagyon különböző, a Città Bassa a pezsgő, modern városrész bevásárlóutcákkal és szórakozóhelyekkel, míg a Città Alta, az óváros történelmi emlékekben gazdag, igazi középkori olasz városka. Itt mintha megállt volna az idő, hangulatos, szűk utcákon sétálhatunk és aranyos kis kávézókban pihenhetünk meg.

strade

Kezdjük a sétát a Città Bassa-ban. Ha vonattal érkezünk, akkor a Viale Papa Giovanni XXIII-on tudunk felsétálni a Porta Nuováig.

LRM_EXPORT_20170829_182137

Innen kiindulva megtekinthetjük a Piazza Matteottit, mely az alsó város szíve és belevethetjük magunkat a forgatagba ha shoppingolni van kedvünk, hisz Bergamo erre is remek lehetőségeket ad. A legismertebb bevásárlóutca a Via XX Settembre, de  a környező utcák is számos meglepetést tartogatnak. A város süteményeiről is híres, ha elfáradunk a sétában mindenképp próbáljuk ki a helyi kínálatot, például a Tresoldi-ban.

A kellemes alsó városi séta és pihenő után induljunk el a középkori városrész felé. Gyalogosan és busszal is felmehetünk, de a legkedveltebb mégis a fogaskerekű.

LRM_EXPORT_20170829_181815

LRM_EXPORT_20170829_181722

A Città Alta egy igazi szabadtéri múzeum, mely egyszerűen beszippantja a látogatót. Órákig képes vagyok itt elidőzni, bolyongani a kis utcákon, megcsodálni az épületeket és a fantasztikus panorámát a városfalról.

bergamo2010 011

Bergamo egyike azon kevés olasz városoknak, melyeket a mai napig teljesen körbevesz a középkori városfal, ezért is őrizhette meg tökéletesen a középkori atmoszféráját. 2017 júliusától pedig már az UNESCO Világörökség része is ez a XVI-dik században a velenceiek által épített városfal!

mura

A Città Alta központja a Piazza Vecchia, ahol a Fontana Contarini, a Palazzo della Ragione és a Torre Civica (másik nevén il Campanone) a legfőbb látnivalók. Réges régen ebben a toronyban harangoztak esténként, amikor lezárták a város kapuit.

LRM_EXPORT_20170829_181638

Az óváros másik gyöngyszeme a XII-dik század második felében épült Basilica di Santa Maria, mely Piazza del Duomo-n található.

bergamo2010 019

Sétáljatok végül egy nagyot a via Collenoin, időzzetek el a Piazza della Cittadellán, és ha időtök engedi, iktassátok be az Orto Botanico-t, a botanikus kertet is. A nap legjobb zárása pedig nem más, mint egy vacsora az óváros egyik hangulatos éttermében a bergamói gasztronómia remekeivel.

Ha több napra érkezünk remek program lehetőség még az Iseói- tó felkeresése, egy kis vásárolgatás a hatalmas Orio Centerben (itt minden említésre érdemes nemzetközi márka képviselteti magát), illetve a borok szerelmeseinek csak ajánlani tudom a Bergamo környéki pincészetek meglátogatását.

LRM_EXPORT_20170829_181524

Remélem meghoztam a kedvetek ehhez a gyönyörű lombárd városhoz! Kövessetek Facebookon és Instagramon is!