Nagyon szeretem a finom borokat, bár ez talán nem annyira meglepő egy tokaji borvidékről származó kislánytól 🙂 Gyerekkoromban imádtam vidáman szaladgálni a nagyszüleim szőlősében, jó buli volt a szüret is, aztán 18 felett végre már meg is kóstolhattam a végeredményt.

Ezek után az sem meglepő, hogy nagyon szívesen kirándulok itt Olaszországban is a szebbnél szebb borvidékeken. Júliusban Piemonte lett az úti cél, azon belül is a híres Barolo és környéke, Le Langhe. Ez a festői dimbes-bombos vidék azonnal elvarázsolt és azóta is gyakran nosztalgiázok, ábrándozok róla. Van benne valami megfoghatatlanul szép és álomszerű, egyszerre vadregényes és romantikus.

Barolo a legismertebb falu a vidéken, nagyon bájos és hangulatos. A városfal alatt könnyen találhatunk parkolóhelyet és innen gyalogosan érdemes felfedezni ezt a kis gyöngyszemet.

A legismertebb látványossága a kastély, Castello dei Marchesi Falletti di Barolo. A kastélyban található Bormúzeum, Museo del Vino szintén kihagyhatatlan. A kastély panorámateraszáról pedig lélegzetelállító kilátásban lesz részünk, igazi szemet gyönyörködtető szőlőtenger látszik innen! Érdekesség még a Museo del Cavatappi, azaz a Dugóhúzó Múzeum, mely ennek az elengedhetetlen eszköznek a fejlődését mutatja be.

Barolo után ismét autóba ültünk és barangoltunk a környéken. Nincs is jobb, mint mindent a hátunk mögött hagyni és egyszerűen csak elveszni a mesébe illő lankák között!

A Langhe vidék legismertebb borai a Barolo, a Nebbiolo, a Dolcetto d’Alba, a Barbera d’Alba, a Dolcetto d’Asti, a Barbera d’Asti és a Moscato d’Asti. Ezekből fantasztikus választékot találhatunk a környék vinotékáiban, elég csak az Enoteca vagy a Degustazione Vini, azaz borkóstoló feliratokat követni.

Az én kedvenc helyem a Bottega dei Quattro Vini lett Neive városában. Hatalmas választék és nagyon kedves, szakértő kiszolgálás várja itt az érdeklődőket. Ha messziről jöttünk és nagyon megtetszett valamelyik boruk, a postázást is vállalják. Én sem távoztam üres kézzel természetesen. 🙂

És azok a naplementék a Langhe lágy lankái között! (Hú de költői lettem, látszik, hogy elvarázsolt a vidék!) Meseszépek és feledhetetlenek. Szőlő, szőlő és szőlő ameddig a szem ellát és a lemenő nap sugarai csak úgy cirógatják őket. Az idők végezetéig el tudtam volna állni ott és gyönyörködni bennük.

Szívből ajánlom nektek Olaszország eme kevésbé ismert és kevésbé látogatott részét, nem csak a toszkán borvidék létezik ám! Biztos vagyok benne, hogy ha ellátogattok ide, ti is a szívetekbe fogjátok zárni a Langhe vidéket. Keressetek szállást egy helyi bed and breakfast-ben, mert úgy az igazi az élmény.

Plusz egy különlegesség: a “Langhe” szó eredetét a mai napig kutatják az olasz tudósok. Egyesek szerint a magyar “lanka” szóból ered. Van benne valami! 🙂

Ha tetszett a bejegyzés kövessetek Facebookon és Instagramon is!