Folytassuk a túrát az olasz Alpokban! Ahogy már említettem az előző bejegyzésben (itt), Bormio híres a sípályáiról és a termálfürdőiről, de igazából sokkal többet tud nyújtani ennél. Egy gyönyörű völgyben fekszik 1225 méter magasan és egyből belopja magát a látogató szívébe.

Jpeg

Kezdjük Bormio felfedezését egy belvárosi sétával!
A városka központja augusztusban és december-január környékén pezseg az élettől. A legtöbb üzlet a hangulatos Via Roma-n található, itt a szokásos Benetton, KIKO, Sisley és társaik mellett szuveníreket és tipikus helyi termékeket árusító boltokat, vinotékákat és éttermeket is találhatunk.

Jpeg

Jpeg

Jpeg

A bormiói élet központja a Piazza Cavour, mely főleg a szépséges Chiesa Parrocchiale templomról és a Torre delle Ore toronyról híres. A XIV-dik században 32 torony állt Bormióban, ez is jelezte a város jelentőségét. Ma már sajnos csak három torony áll, a Torre delle Ore, a Torre degli Alberti a via Román és a Palazzo de Simoni tornya a via Buon Consiglión. Itt található a város múzeuma is.
A Piazza Cavouron található kávézók és pizzériák szinte mindig tele vannak, de kis szerencsével találhatunk egy szabad asztalt és elidőzhetünk itt egy kicsit. A Dolce Ozio nevű kávézót nagyon szeretem, finom tortáik szoktak lenni.

Jpeg

A térről érdemes a Via Romával párhuzamos utcák felé kanyarodni és betérni mondjuk a Latteria-ba egy kis sajtkóstolásra.

Jpeg

Bormiót az Adda folyó szeli ketté és megéri átsétálni a Ponte di Combo hídon a Combo névre hallgató, turisták által kevésbé látogatott városrészre. Itt érezhetjük igazán, milyen is lehetett a középkori Bormio hangulata és szépséges kőházak között andaloghatunk, tömegtől mentesen. Nekem személy szerint ez a kedvenc részem a városban.

BeautyPlus_20170824200356_save

Jpeg

Itt az igazi gyöngyszem ez a picike 1398-ban épült templom, a Chiesa del Sassello di Bormio, melyet Chiesa della Pazienza-nak, azaz a Türelem templomának is hívnak. Jól tud jönni néha 🙂

Jpeg

Bormio az egyik legismertebb olasz fürdőváros, termálvize 1100 méter mélyről tör fel és főként bőrbetegségek, reuma, légzőszervi betegségek és emésztési panaszok esetén hasznos. A városban található mindenki által látogatható fürdő a Bormio Terme. Itt a napijegy főszezonban 26 euró felnőtteknek, máskor pedig 21 euró, gyerekeknek és 65 év felett kedvezményes.

Az igazi látványosság azonban a két nagy presztízsű, luxus termálhotel.

Az egyik a Bagni Nuovi, azaz Új Fürdők névre hallgat és egy liberty stílusban épült, minden részletében gondozott, szemet gyönyörködtető hotel a zöld közepén.

Jpeg

Jpeg

Egy éjszaka 250 euró körül van, a napijegy 42 euró, főszezonban 50 euró. Ez a termálfürdők használatát és a tartózkodás alatt fürdőköntöst és papucsot foglal magába.

A másik hotel a Bagni Vecchi, a Régi Fürdők, feljebb található a hegyen. Ez különösen a lenyűgöző panorámás medencéjéről híres. Az árak itt is hasonlóan alakulnak.

Jpeg

Az Albergo Bagni Vecchi megközelíthető autóval, de létezik egy erdei ösvény is a kettő között, amit én egyszerűen imádok. A Bagni Nuovinál szoktuk kezdeni a sétát, egyáltalán nem megerőltető, kis pihenőkkel is maximum egy óra és gyönyörű ösvényeken, vízesések mentén vezet. Eltévedni nem lehet, mert nagyon jól jelzett az út, csak a Parco dei Bagni Vecchi irányt kell követni.

Jpeg

Különösen nagy élmény, amikor már a Bagni Vecchi közelében vagyunk, a termálvizes vízesés! Az az igazi meleg, párás gyógyfürdő illat, valami fantasztikus! Nem tudom megunni, minden alkalommal lenyűgöz, a legszívesebben belevetném magam. 🙂

Jpeg

Gyógyvízből van itt bőven, a másik hegyi ösvény a Fonte Pliniana-hoz vezet. Ezt is megéri felkeresni, kellemes séta vezet ide is és vigyünk üres palackokat, hogy beraktározhassunk ebből a teljesen tiszta, 38 fokos, fogyasztásra ajánlott termálvízből. Gyulladáscsökkentő hatással bír, jót tesz az emésztésnek és vesetisztító hatása is van. Én kipróbáltam hajmosáshoz, ezzel öblítettem le a hajam és olyan puha lett, mint még soha! Csodás víz ez! És a barlangja is szép 🙂

Jpeg

Főleg télen tud jólesni a meleg víz, miután egy nagyot sétáltunk a fagyos erdőben, úgyhogy most idetrollkodik egy téli kép a sok nyári közé 🙂

fonte

Egy másik forrás, mellyel útközben találkozhatunk a Sorgente di San Carlo. Ez Bormio egyetlen hideg termálvize és “A szemek forrása” néven is emlegetik, mert régen csak ezt használták az emberek szembetegségek gyógyítására. Kötőhártyagyulladást, szemárpát, mindent ezzel kezeltek.

Útközben ilyen gyönyörű vízesésekkel találkozhatunk:

Jpeg

És ne lepődjünk meg mellettük a Madonna szobrok, keresztek, rózsafüzérek látványán sem, ez itt teljesen normális.

Jpeg

Jpeg

Zárásként le lehet sétálni az Adda folyóhoz, megpihenni és gyönyörködni a tájban.

Jpeg

Ha fürdőruhás emberekkel találkozunk itt az azért van, mert van itt egy meleg termálvizes gödör is, sokan ezt használják ki a fizetős termálfürdők helyett.

Remélem meghoztam a kedvetek egy bormiói kiruccanáshoz! A Valtellina sorozat folytatódik szeptember elején, a Bormióból elérhető kihagyhatatlan kirándulóhelyeket mutatom majd be. 🙂 Tartsatok velem!

Jpeg

Jpeg

 

Ha tetszett a bejegyzés kövessetek Facebookon és Instagramon is!