Jeruzsálem izgalmas és megunhatatlan és nem csak történelmi, vallási szempontból fontos látnivalókkal van tele. Jeruzsálem egy életértés és mindig van mit felfedezni a városban! Az idén kétszer is jártam itt és gondoltam összeszedem nektek egy posztba a kedvenc helyeimet.

Frissítés 2020 február: van egy kizárólag Izraellel kapcsolatos Facebook csoportom is: Utazz Izraelbe! Itt kötetlenül tudunk beszélgetni, tapasztalatokat, tippeket megosztani. Csatlakozzatok! 🙂

1. Az óváros

Nem lehet nem az óvárossal kezdeni egy Jeruzsálemről szóló bejegyzést, hiszen nem csak Jeruzsálemben, de az egész világon az egyik legizgalmasabb, legszínesebb, legváltozatosabb hely!

A Nyugati Falnál állni minden egyes alkalommal leírhatatlan érzés, most rágondolva is elfog a hatalmas nosztalgia és minden vágyam, hogy újra ott állhassak és megérinthessem. Ezt át kell élni, oda kell menni nyitott szívvel és elmével és engedni, hogy átjárjanak az érzések.

Egy egész napos program az óváros bejárása, de megéri rászentelni! Az ismert zsidó, muzulmán és keresztény szent helyeken kívül apró érdekességekbe, például eldugott kis etióp templomokba botlik itt az ember. Aki szereti a bazárokat, az szerintem két napot is el tud itt tölteni.

2. Yemin Moshe

Az útikönyvekből is gyakran kimarad ez a kis csodavilág, nem is értem, hogy miért.

Macskaköves utcák, bűbájos kőházak, burjánzó virágok és jól eső csend várja itt az óvárosi nyüzsgésben megfáradt turistát. Külön posztot is kapott a blogon, ide kattintva olvashatjátok.

3. Mamilla negyed

Gyakorlatilag Yemin Moshe mellett, a Jaffa Gate-től pár méterre található Jeruzsálem luxusnegyede, a Mamilla negyed.

Ez a háborúban elpusztult történelmi városrész hányatott sorsot élt egészen az 1980-as évekig, amikor végre újjáépítették. 2007-ben megnyitott a Mamilla Mall is, mely nem más, mint egy impozáns bevásárlóutca.

A legismertebb nemzetközi és az izraeli márkák üzletei találhatóak meg itt, valamint számos kávézó, fagyizó és étterem is.
Ha elsétálunk a Mamilla Mall-tól Yemin Moshe irányába, akkor útba fog esni a David’s Village lakókomplexum. Ezeket a luxusházakat direkt tervezték a Mamilla Mall mellé, hogy ez legyen Jeruzsálem legexkluzívabb negyede.

Nagyon szép, de kicsit kísértetváros, mert a tulajdonosok nagyrészt külföldi zsidó emberek, akik csak a zsidó ünnepek idején tartózkodnak itt. Mindenesetre megér egy sétát a David’s Village, mert nagyon szépek a házak és mindenhol csodaszép virágok illatoznak.

4. A Mahane Yehuda piac

Egy igazi színes-szagos hely, tele pezsgéssel, változatos bódékkal és éttermekkel. Shuk a javából!

Én különösen a friss, egzotikus gyümölcsöket és gyümölcsleveket értékeltem, de minden elképzelhető dolog megtalálható itt. Alkudozni nem hogy lehet, de kötelező, és büszkén kijelenthetem, hogy nekem ez már héberül is megy! 🙂 (Aki lemaradt volna erről Instastory-ban: 2 hónapja tanulok lelkesen!)

A shuk legjobb éttermei a Manou Ba Shouk és az Azura. Mindkettőben istenien főznek és hatalmasak az adagok, de sajnos általában az előttük álló sor is.

5. Az Olajfák hegye

Különleges hely a legszebb jeruzsálemi panorámával: rálátni az egész óvárosra, Siratófalra, a Sziklamecsetre, a világ legrégibb zsidótemetőjére és a Getszemáni-kertre is.

Ide nem csak kettőt kattintani jön fel az ember, jó rászánni az időt és leülni, magunkba szívni a látványt. Az Olajfák hegye is olyan, mint a Siratófal: egyszer az életben látni kell, tapasztalni kell!

Írtam már róla bővebben az egyik februári bejegyzésemben, ide kattintva olvashatjátok.

6. Jaffa Road

Jeruzsálem főutcája, a Light Rail is végighalad rajta. Ez volt az első impulzus, ami ért Jeruzsálemből, még februárban. Amint leszálltunk a villamosról éreztem, hogy ez egy szerelem kezdete! Azok a különleges színű, alacsony épületek a kis balkonokkal, az a vallásos, de mégis világvárosi pezsgés, az az életkedv, ami áradt az emberekből egyszűen lenyűgözött és azonnal tudtam, hogy először, de nem utoljára járok ebben a városban.

A Jaffa Road-ot nem csak a turisták, de a helyeik is nagyon kedvelik, telis-tele van üzletekkel, kávézókkal, reggelizőhelyekkel. A kedvenceim a You need coffee kávézó és a GreenMe salátázó lettek, de az English Cake süteményeit sem vetettem meg.

Shabbatkor, a novemberi esőben csendes, üres, meditatív a Jaffa Road. De én így is szeretem.

7. Emek Refaim
Ez a turisták által kevésbé látogatott városnegyed German Colony néven is ismert, ugyanis a német templomosok alapították. Nagyon szép, tiszta és hangulatos, szinte csak helyiektől nyüzsgő utcákkal. A 18-as busszal jöttünk ki ide a Jaffa Road-tól, a megálló neve pont Emek Refaim, eltéveszthetetlen.

Egymást érik a helyes kis kávézók, pékségek, éttermek, boltok és a szépséges villák. Mindenképpen ajánlom egy kis jeruzsálemi mindennapi élet megtapasztalására.

8. Ein Kerem (vagy Ein Karem)
Jeruzsálem egyik külső negyede, a Herzl-hegytől a 27-es busszal lehet ide eljutni (vagy a 19-essel a városközpontból). Nyugis, zöldellő, Yemin Moshéra emlékeztető kertvárosi hangulat, pazar kilátás és szépséges katolikus, orosz és görög ortodox templomok egyvelege fogadja itt a látogatót.

Évről évre rengeteg keresztény zarándokot vonz, mert a hagyomány szerint itt született Keresztelő Szent János. Ha itt jártok, mindenképpen nézzétek meg a róla elnevezett templomot és a Mária Látogatása templomot is.

9. Mea Shearim
Igen, az ultraortodox zsidónegyed! Nyugat-Jeruzsálem egyik legizgalmasabb és legegységesebb városnegyede, ahol csakis illendő öltözetben szabad sétálni (szóval miniszoknya, hasvillantós top és hasonlóak itt kerülendőek), a kézenfogva andalgás sem ajánlott (az ultraortodox férfiak és nők szigorúan kerülik az egymáshoz érést) és Shabbatkor még csak véletlenül se járjatok autóval az utcákon.

Ezeket szem előtt tartva egy életre szóló élmény tenni itt egy sétát, különösen a Shabbat kezdeti előtti órákban, amikor mindenki vidáman és izgatottan készül a pihenőnapra. Ez a városnegyed egy külön világ, és ezt már akkor érezni fogjátok, amikor a legelső házakat megpillantjátok.

Fotózni lehet, de csak nagyon diszkréten. A lakók elfogadják, de nem szeretik, ha fotózzák őket.

10. Mount Scopus
Ez a hely sem gyakran szerepel az útikönyvekben, de megérdemelné! Ez az észak-kelet jeruzsálemi domb nem csak az impozáns Hebrew University of Jerusalem-nek ad otthont, de kilátópontjáról egész Jeruzsálemre ráláthatunk. A Jeruzsálemi Héber Egyetem látogatható is, kampusza történelmi és régészeti látnivalókban gazdag, egy helyes kis botanikus kertje is van, de csupán sétálni is kellemes élmény itt. A városközpontból a 17-es és a 19-es busszal lehet feljönni ide.

Mi sajnos egy eléggé felhős délelőttöt fogtunk ki, rosszak voltak a fények, esett is egy kicsit, de azért azt érzékelteti a kép, hogy mennyire jól rá lehet látni a városra innen. És nincs tömeg! 🙂

Jártatok már Jeruzsálemben? Mi tetszett a legjobban és miért? Meséljetek!

Előző izraeli bejegyzéseimet ide kattintva olvashatjátok. Még több izraeli tartalomért gyere a Facebook csoportomba: Utazz Izraelbe!

Várlak titeket Facebookon és Instagramon is!