Azt már nem kell bemutatnom, hogy imádom az Alpokat és hogy ezen belül is a kedvenc helyem Valtellina. Nyáron Bormióban töltöttünk 15 napot, január elejére is ez volt most a terv, mert nagyon vágytunk egy kis téli varázsvilágra. Viszont csalódnunk kellett, mert az 1220 méter magasan található Bormio városában alig volt hó, csak a hozzátartozó Bormio2000 és Bormio3000 sípályákon.

Az igazi téli varázsvilágra Trepalle és Livigno környékén, 1816 méter magasan találtunk.

A vastag hótakaró alatt megbúvó Livigno látványával egyszerűen nem lehet betelni, olyan, mintha hirtelen egy északi tündérmesében találnánk magunkat.

A livignói tó is félig befagyott a -12 fokban, a tóval szemben található picike templom, a Chiesa Immacolata di Viera pedig szinte egybeolvadt a hótengerrel.

Ha követtek Instagramon, akkor nyáron biztosan láttátok a posztomat a Bormióval szemben található Madonnina di Caravaggio (ismertebb nevén csak Chiesa di Oga, mert Oga településhez tartozik) templomról. Abban írtam, hogy én szerettem volna ott tartani az esküvőnket, mert egy bűbájos kis hegyi templom és főleg télen, a hóban milyen gyönyörű lehet. Ez nem jött össze, de az ötödik évfordulóra egy megerősítő szertartás még összejöhet, de lehet, hogy átpártolok ide. Itt mindig van hó, szépséges ez a kis templom és már látom is magam halvány rózsaszín menyasszonyi ruhában itt a nagy fehérségben…

Hát igen, felnőtt fejjel is imádok álmodozni, királylányos ruhákról fantáziálni, de mondjuk amikor beszippant egy ilyen táj, akkor ez nem is csoda.

Ebbe a bed&breakfastbe szinte csak úgy lehet bejutni, hogy átfúrod magad a hóbuckákon. 🙂

Nagyon szeretem ezeket a hangulatos kis faházakat. Már akkor a megpihenést, a világ kizárását suggalják, amikor először megpillantja őket az ember.

Bormióból Livignóba menet mindig megállunk Trepalle tavacskáinál. (És most hallom, ahogy az olaszul tudók felnyerítenek a röhögéstől a falu nevének hallatán. Nem, nem tudom miért, honnan, miről vagy kiről kapta ezt a nevet. 😀 ) Télen a tavacskákból semmi sem látszik, csak hó van ameddig a szem ellát és semmi más.

Én persze ennek nagyon örültem (meg annak is, hogy Trepalle és Livigno vámmentes övezetek, úgyhogy vásárlás szempontjából is kellemes kis desztinációk).

Én nagyon régóta nem síelek már, de természetesen mind Livigno, mind Bormio ismert síparadicsomok, sőt Trepallénak is van sípályája! Egyszer biztosan visszatérek majd még ehhez a sporthoz, mert most is nagy kedvet kaptam hozzá. Bormióban ráadásul termálfürdők is találhatóak, a téli wellness szerelmeseinek örömére.

Trepalle egyébként a legmagasabban fekvő lakott település Olaszországban. 2200 méter magasan fekszik és bizony néha -40 fok is előfordul itt.

Szintén mesébe illő és ideális téli kirándulóhely Val Viola. Mi eléggé kifáradtunk Trepalle és Livigno felfedezésében, így itt inkább csak a látványt és a friss levegőt élveztük, de megígértük magunknak, hogy legközelebb itt is teszünk egy nagy sétát.

Egy valtellinai kirándulás számunkra nem kerek, ha odafelé vagy visszafelé Milánóba nem állunk meg a kedvenc tavainknál. Az egyik fix állomásunk a Comói-tó partján fekvő Colico, ahova nyáron fürödni járunk. Télen üres a strand, sehol senki, maximum a vadkacsák karattyolnak bele a csendbe. Csodálatos élmény ilyenkor megpihenni itt egy kicsit.

A másik kedvencünk a Mezzola-tó (Lago di Mezzola), melyet a Mera folyó választ el a Comói-tótól. Itt Verceia környékén szoktunk barangolni, piknikezni, friss levegővel és inspirációval töltődni.

Nem hiányozhatott a Rékától kapott gyöngytyúkos bögrém sem (Rékáról ide kattintva olvashattok). Télen mindig forró teával megtöltött termosszal kelünk útra, ebből a különleges bögréből, ilyen különleges környezetben pedig még jobban esett teázni.

Ti mit szerettek a legjobban a télben? Én ezeket az elvarázsolt, magányos, mesebeli tájakat és a téli élményeket, mint például a hógolyózást! 🙂

Meg az üres játszótereket. 🙂

Jártatok már Valtellinában télen? Ha igen, írjátok meg kommentben, ha nem, akkor most remélem felkerült a bakancslistátokra!

Ha még több képre, tippre, élményre vágytok, akkor kövessetek Facebookon és Instagramon is!