Madridi utazásunk alkalmával ezúttal Toledóba is ellátogattunk. Már régóta terveztük, de a végső döntést akkor hoztuk meg, amikor olvastuk, hogy a Nyugat Jeruzsálemeként is emlegetik. Nemrég jártunk Izraelben (ide kattintva olvashattok róla), teljesen beleszerettünk az országba és főleg Jeruzsálembe, ezért ezzel a jelzővel azonnal eladták nekünk Toledót. 🙂 Na nem mintha megbántuk volna: egy csodálatos városkát fedeztünk fel!

Toledo Madridból vonattal közelíthető meg a legkönnyebben. Atocha pályaudvarról indulnak a vonatok (metró Atocha Renfe, nem Atocha) és 30 perc alatt teszik meg a 70 km-es utat. Jó tanács: vegyétek meg előre a jegyet, akár interneten a Renfe oldalán, akár személyesen vagy automatából a pályaudvaron utazás előtti nap, mert nagyon gyorsan megtelnek a vonatok. Mi csütörtök reggel szerettünk volna menni, nem vettük meg előre a jegyeket és bizony nem volt már hely a délelőtti vonatokon aznap. Mivel nekünk igazából mindegy volt, megvettük hát másnapra, de ha kötöttebb a programotok, akkor ezzel számoljatok.

Szintén számoljatok azzal, hogy nem elegendő 5-10 perccel a vonat indulása előtt kiérni a pályaudvarra, ugyanis hasonló az ellenőrzés, mint a repülőtéren: a csomagokat futószalagra kell helyezni és átvilágítják őket, ez gyakran hosszú tömött sorokat eredményez. Ajánlott minimum 20 percel a vonat indulása előtt kiérni, Atocha amúgy is hatalmas. Toledóban is érdemes kicsit hamarabb menni a vonathoz, ott is van átvilágítás, de lényegesen gyorsabb a procedúra, mert csak Madridba mennek a vonatok. A toledói vasútállomás pedig olyan szép, mint egy palota!

30 perc vonatozás után már meg is érkeztünk ebbe a gyönyörű városkába. Az állomásról először a Mirador del Valle kilátóhelyre szerettünk volna menni, mert olvastam (ebben a posztban Bibiana blogján), hogy onnan lehet a legjobban rálátni az egész városra. A turista információs irodában nem javasolták, hogy gyalog menjünk fel oda, ha csak egy napra jöttünk, mert hosszú és fárasztó az út. Két lehetőséget javasoltak: vagy a Hop On Hop Off busszal megyünk vagy turista taxival. Mi ez utóbbit választottuk és nem bántuk meg. Kocsinként 15 euróban kerül (max. 4 főt szállít), a taxis felvisz a kilátóba, közben mesél a városról és még képeket is készít rólatok, ha kéritek. Mirador del Valle tényleg a lehető legjobb hely a Toledóban való gyönyörködésre, ne hagyjátok ki!

Innen a Puente de Alcántara hídhoz visz a taxis, itt is csodás a panoráma és megcsodálhatjuk a Tajo folyót is. Emberünk itt is egyszerre idegenvezető és fotós. 🙂

Végül a zsidó negyeden át visszatérünk a városba, megmutatja, hogy hol van El Greco múzeuma (amit mi sajnos most kihagytunk a hosszú sor miatt) és a katedrális mellett letesz. Körül-belül félórás program, mi nagyon meg voltunk elégedve vele.

Toledo, akárcsak Jeruzsálem, három vallás városa: virágkorában a keresztény, zsidó és muzulmán vallásúak szellemi központja volt. A különböző vallások kereszteződése a város több épületében is fellelhető: a Cristo de la Luz templom eredetileg mecsetnek indult, a Sinagoga de Santa María la Blanca pedig zsinagóga volt, majd katolikus templom lett. Ne hagyjátok ki a Santa María de Toledo katedrálist, a San Juan de los Reyes templomot, a Santo Domingo el Antiguo kolostort, ahol El Greco is nyugszik, a San Tomás templomot, ahol El Greco híres „Orgaz Gróf temetése” című képét csodálhatjátok meg, valamint az El Tránsito zsinagógát, mely ma a szefárd zsidók életét bemutató múzeumnak ad otthont.

A hangulatos kis utcákon számos éttermet, kávézót találhatunk és mindenképpen kóstoljátok meg a toledói marcipánt is!

A séta végére hagytuk az Alcázart, mely messziről is dominál Toledó városképében. A mórok építették a X. században, majd királyi palotának építették át a XVI. században. Ma egy katonai múzeumnak ad otthont.

Az Alcázartól pár méterre van a 6.1-es busz megállója, mellyel 10 perc alatt a pályaudvarra értünk. Ha nem taxival vagy Hop On busszal jöttök be a városba, akkor ezt a buszt keressétek érkezéskor is. A turisztikai irodában nem ajánlották (ők főleg a taxit nyomják), de jó tudni, hogy van ilyen is. 🙂

Nagyon tetszett Toledo, a különleges mujédar stílusú épületeivel, a virágos kis utcáival, a vicces Don Quijote és Sancho Panza szobraival, a történelmi és a vallási emlékeivel igazán belopta magát a szívembe. Ha több napra utaztok Madridba, csak ajánlani tudom, hogy töltsetek itt egy délutánt (vagy akár egy egész napot is!).

Remélem, hogy ti is élveztétek ezt a kis toledói sétát! A következő posztban visszatérünk Madridba és nem csak a városban fogunk körülnézni, hanem a kedvenc boltjaimba is bekukkantunk. 😉

Addig is kövessetek Facebookon és Instagramon is!