Az olasz borok kiválóak és nem véletlenül híresek az egész világon. Én is nagyon szeretem őket és imádok a szépséges borvidék felfedezésére indulni.

A múlt hétvégén egy újabb gyönyörű, ám külföldön kevésbé ismert vidéket jártunk be: az Oltrepò Pavese, azaz a Paviától délre elterülő Pò folyón túli szőlősök vártak ránk!

Ez a méltatlanul elhanyagolt vidék szebbnél-szebb dűlőket rejt és igazán élvezhető, mert alig van turista. Maguk a helyi termelők is panaszkodtak, amikor beszélgettünk, hogy valamiért ennek a vidéknek nem olyan jó a marketingje, olaszok közül is kevesen járnak erre. Bezzeg Toszkánában, Venetóban és a Langhe vidéken hemzsegnek a turiták! Pedig igazán megéri eljönni ide, mert nem csak a táj szép, de olyan hangulatos kis falvak bújnak meg a dombok között, mint például a mindössze 380 lakosú Fortunago.

Fortunago amúgy nem véletlenül szerepel a Borghi più belli d’Italia, azaz a legszebb olasz falvak listáján: ebben az aprócska középkori faluban szinte megállt az idő. A virágos kőházak között a frissen sült kenyér illata olvad össze a tiszta a hegyi levegővel és a domb tetejéről az érintetlen tájban és a szépen a művelt szőlősökben gyönyörködhetünk.

A hegyi falvak és szőlősök után egy Montebello della Battaglia-ban található vinotékát céloztunk meg, hogy egy kellemes borkóstolóval és különleges helyi borok vásárlásával zárhassuk a napot.

Montebellóban az Iper nevű hipermarket mellett található az Oltrepò Pavese legnagyobb vinotékája. Szerencsénk volt, mert pont egy kellemes promócióba csöppentünk: a Calatroni testvérek finom borait kóstolhattuk (vagyis én, mert nem vezettem) és vásárolhattuk meg kedvezményesen.

A Calatroni család 1964 óta foglalkozik borászattal. Az apuka kezdte, ma pedig a jelenleg a 30-as éveikben lévő testvérek folytatják a munkáját. És nem is akárhogy, hiszen egyik díjat söprik be a másik után!

A kóstolt borok közül a kedvencem a Perorossino lett. Ez egy különleges, rusztikus, de ugyanakkor elegáns vörösbor, melyhez ritka, rég elfeledett, helyi szőlőfajtákat is felhasználtak: minden cseppje különleges, színtiszta nosztalgia.

Calatroniék borairól (és étterméről) ide kattintva  olvashattok többet. Szerintem megéri megkóstolni őket, ha Olaszországban jártok és szeretitek kipróbálni a helyi különlegességeket, ráadásul az áraik is nagyon barátságosak!

Hazafelé még megálltunk sétálni egy kicsit a napsütötte dűlők között, de igazából alig vártuk, hogy hazaérjünk és kettesben elkortyolgathassuk a Perorossinót. 🙂

Ti is szerettek ilyen elfeledett tájakon barangolni?

További mesés helyekkel várlak titeket Facebookon és Instagramon! 🙂