Alighogy hazaértem Padovából, már pakoltam is újra a kis bőröndömet: ezúttal Firenzébe indultam tolmácsolni.

A rendezvény napja munkával telt, nem volt nagy városnézés, másnap azonban egy esti vonatra volt jegyem, így egy teljes napom volt Firenzére. Egy nap természetesen édes kevés erre a városra, de mivel nem most jártam itt először, egy laza belvárosi lődörgést is megengedhettem magamnak, nem volt rajtam a szokásos “ezt és ezt muszáj megnézni” típusú stressz. Ami viszont mindig stresszes, az a “hol hagyjam a bőröndöm?” kérdés megválaszolása. A hotel túl messze volt Firenze központjától, szóval ha ott hagytam volna, az minimum másfél órát elvett volna a városnézéstől (hotelbe visszabuszozni, ott esetleg várni, onnan visszabuszozni), ezért valamilyen más megoldást kellett találnom. A pályaudvar is felmerült bennem, de végül sikerült egy szuper megoldást találnom: a Left Luggage Florence-et a város szívében!

Ez a szuper kis csomagmegőrző a Via dei Boni 5 alatt található, közel a Santa Maria Novella pályaudvarhoz, de a fő látnivalókhoz is. 1 euro / óra a tarifa csomagonként napi öt óráig, ez után a napi tarifa lép érvénybe, ami 6 euró / nap. Egy kedves úriember a tulaj, ő vette át a csomagomat és még el is beszélgettünk egy kicsit. A csomagmegőrző a csomagok őrzésén túl lehetőséget biztosít a gyógyszereink hűtőben való tárolására, a telefonok, laptopok feltöltésére, beszállókártyák nyomtatására, bőröndök megjavítására, wifi is van meg igazából bármit lehet kérdezni a tulajtól, mert egy rendkívül készséges bácsi. Én nagyon meg voltam elégedve ezzel a szolgáltatással, nektek is szívesen ajánlom.

Ez lett volna a praktikus információ része a posztnak. 🙂 A csomagtól való megszabadulás után már be is vetettem magam a firenzei nyüzsgésbe. Nem lehet elég korán beérni ebbe a városba, már reggel 8:15-kor tele van turistákkal. Ettől függetlenül persze szeretjük, mert hát Firenze az Firenze.

Először a Dóm-téren időztem el egy kicsit, mert akárhanyadszor is jár az ember (lánya) Firenzében ide kötelező ellátogatni és persze megunhatatlan is.

Amit szintén nem lehet elégszer megcsodálni az életben, az a Ponte Vecchio. Akármennyire is kellemetlenül éreztem magam a turistaáradatban a 38 fokban, leverekedtem magam a hídhoz és még képet is sikerült készítenem. 🙂

Innen viszont újdonságok felfedezésére indultam. Már régóta terveztem, hogy ha legközelebb Firenzében járok, akkor egy egész délutánt a Boboli-kertre (olaszul Giardino di Boboli) szentelek majd, mert ez eddig mindig kimaradt. Így is tettem és átsétáltam a Ponte Vecchión a Palazzo Pittihez. Ez a gyönyörű olasz kert, mely igazából nem más, mint egy lenyűgöző szabadtéri múzeum, a Palazzo Pitti mögött található.

Én főszezonban voltam, így 10 eurót fizettem a belépőért, de főszezonon kívül csak 6 euró. Firenzei lakosoknak mindig ingyenes, de minden hónap első vasárnapján ingyenes a belépés a nagyközönség számára is.

A belépőhöz egy térkép is jár, ami igazán hasznos tud lenni. 🙂

A kertet 1550-ben alakították ki és az itáliai kertművészet egyik legszebb példájának tartják. Csodaszép szobrokat, szökőkutakat, barlangokat, lugasokat, épületeket és árnyas ösvényeket rejt.

Rengeteg a látnivaló a kertben! Amit semmiképpen ne hagyjatok ki, azok a Citromház, az Anfiteátrum, a rokokó stílusú Kaffeehaus, az egyiptomi obeliszk és az Isolotto.

A Boboli-kertben sétálva lenyűgöző firenzei panorámában is gyönyörködhetünk.

Rá kellett jönnöm, hogy ez a kert sokkal többet tud nyújtani annál, amit egy délután alatt értékelhetően meg tudok nézni, úgyhogy először, de nem utoljára voltam itt. És legközelebb felkészültebben fogok érkezni, nem számítottam ennyi apró csodára!

A nap zárásaként a Piazzale Michelangelo felé indultam, mert tudtam, hogy itt igazán életreszóló, feledhetetlen látvány tárul majd elém. Igen, a naplemente Firenze felett! Mondanom sem kell, hogy ez az egyik legszebb látvány, amelyben valaha életemben részem volt!

Ti jártatok már a Boboli-kertben? Vagy esetleg ti is megcsodáltátok már a naplementét Firenze felett? Írjátok meg kommentben Facebookon!

További utazós és milánói mindennnapos képekért kövessetek Instagramon is. 🙂