Toszkán utazásunk második napján Monteriggioni és Siena felé vettük az irányt.

Monteriggionit úgy is emlegetik, mint a középkor kapuját. Ez a festői kis falu a mai napig majdnem teljesen ugyanolyan, mint a XIII. században volt és a középkori városfal teljes egészében körbeöleli.

Jpeg

Leparkoltuk az autót a vár alatti parkolóban, majd elindultunk felfelé a lépcsőn. Legelőször természetesen itt is egy macska fogadott. A cicus vidáman ugrándozott a virágos dombon gyíkokra vadászva. 🙂

Jpeg

Jpeg

Monteriggioniban lenni olyan, mintha egy időutazáson vennénk részt, csak az emberek öltözete és a lakosok autói emlékeztetnek arra, hogy igazából 2017 van.

Jpeg

Jpeg

A falu igazából félóra alatt körbejárható, de annyira különleges, hogy én azt javaslom, élvezzétek hosszabb ideig. Sétáljatok a városfalon, üljetek le egy kávéra vagy egy pohár borra és szívjátok magatokba a középkori hangulatot!

Jpeg

Jpeg

Ha van időtök iktassátok be a Templomos Lovagok Múzeumát is! 🙂

BeautyPlus_20170506180242_save

Siena kocsival 10 percre van Monteriggionitól. A parkolás itt is a belvároson kívül lehetséges, de itt is nagyon jól szervezettek a parkolók. A legtöbb belvároshoz közel eső parkoló 2 euro/óra árban van, kivéve a pályaudvar (Stazione) parkolóját. Itt 0,50 euro az első óra, ha tovább maradtok akkor 2 euró egész napra. Innen mozgólépcső visz fel a belvárosba, pontosan a Porta Camolliához.

A sétát a Piazza del Campón kezdtük, ahol a híres Palio di Sienát is rendezik minden éven. Ez a kagyló formájú tér Siena szíve-lelke, turisták és helyiek is szívesen összegyűlnek itt. A tér legnagyobb nevezetességei a Gaia Kút, a Palazzo Comunale és a Torre del Mangia. A torony látogatható is, de ahogy már írtam az előző bejegyzésben, ezt nem nekem találták ki, így a toronyba való felmászás megint kimaradt. Ha ti nem vagytok pánikolósak akkor hajrá, 400 meredek lépcső után lélegzetelállító panoráma vár rátok.

Jpeg

IMG-20170505-WA0006

 

2017-05-05 at 21.23.53

Miután kigyönyörködtük magunkat a térben, elsétáltunk a Dómhoz, melyet igazából Santa Maria Assunta Katedrálisnak hívnak. Tátott szájjal álltunk az olasz gótikus építészet egyik legjelentősebb alkotása előtt. Mintha nem is lenne igazi, annyira szép!

Jpeg

A Dómot nem csak kívülről szabad csodálni! Belül is fehér és sötétzöld, szinte fekete márvány borítja és meg kell látogatni a Piccolomini Könyvtárat, a kriptát és a keresztelő kápolnát (Battistero) is.

Jpeg

Mi innen Sienai Szent Katalin temploma felé vettük az irányt, de előtte még bóklásztunk egy kicsit a hangulatos utcákon. Készüljetek, mert Siena 3 dombra épült és ezt a nap végére a vádlitok erősen jelezni fogja. 🙂

Jpeg

A Basilica di San Domenico, mely Basilica Cateriniana néven is ismert, szintén megér egy látogatást. Egyrész innen fentről csodás a panoráma, ez kárpótolt engem is a torony helyett. Nem ugyanaz, de akkor is csodás innen a kilátás.

Jpeg

Szent Katalin Olaszország és Európa egyik védőszentje. Halála után egy évvel a Rómában nyugvó testéből néhány testrészt eltávolítottak. A fejét idehozták, ebbe a bazilikába, ahol látható is, csak keressétek a La vera testa di Santa Caterina, azaz Szent Katalin igazi feje feliratot. A szent lába Velencében található, míg egy bordája Franciaországba került.

Jpeg

Innen lesétálva zártuk sienai sétánkat és egy gyors pizza elfogyasztása után újabb toszkán falvak felfedezésére indultunk a mesébe illő vidéken.

Ezekről szól majd a következő bejegyzés. 🙂

Jpeg

Kövessetek Facebookon és Instagramon is!