Ugye tudtátok, hogy Milánóban van egy Függőleges Erdő? Igazából nem is egy, hanem kettő: ez a két lenyűgözően zöld lakótorony, melyek március végén igyekeznek diszkréten megbújni a környező park virágzó fái mögött. Kevés sikerrel, mert nem lehet nem észrevenni és szeretni őket.

A Bosco Verticale tornyai ma már ugyanúgy a város kihagyhatatlan turisztikai látványosságai közé tartoznak mint a Dóm vagy a Scala. Tavasszal pedig különösen érdemes felkeresni őket, mert a virágzó fák, majd májusban a virágzó rét látványa még vonzóbbá teszi ezeket az építészeti remekműveket. A Bosco mögött napfényes, modern villák húzódnak, mintegy keretet adva a különleges lakóparknak.

A virágzó rét egyébként a Parco Biblioteca degli Alberi, azaz a Fák Könyvtára Park tavaszi attrakciója: egy igazi vadvirágos mező Milánó szívében! Virágot szedni nem szabad, de egy frissítő sétára vagy fotózásra szebbet el sem tudnék képzelni. Májusban minden magára valamit is adó milánói influencernek és nemzetközi travelbloggernek kötelező itt megfordulnia.

Télen pedig hógolyózásra, hóember építésre alkalmas helyszínné változik a park, a kicsik és a nagyok legnagyobb örömére. Az enyémre különösen. 🙂

A tornyok Boeri építészeti stúdiójához kötődnek és egészen pontosan Stefano Boeri, Gianandrea Barreca és Giovanni La Varra dolgoztak rajta. A Függőleges Erdő Stefano Boeri fejéből pattant ki 2007-ben Dubaiban, amikor szembesült azzal, hogy minden felhőkarcoló üvegből és fémből áll és rendkívüli hőt generálnak, ahogy visszaverik a napsugarakat. Ezért arra az elhatározásra jutott, hogy ő bizony fákkal, bokrokkal, növényekkel, élettel teli felhőkarcolókat fog tervezni.

A Bosco Verticale építése 2009 őszén kezdődött meg, az ún. Progetto Porta Nuova keretein belül. Ez a gigantikus projekt Milánó addig eléggé elhanyagolt Porta Nuova – Garibaldi – Isola negyedeit állította helyre és olyan jól sikerült, hogy ma már ezek a város legtrendibb negyedei. És még nekem is furcsa, hogy ahol 2008-ban, amikor Milánóba költöztem még semmi sem volt, ma már olyan felhőkarcolók magasodnak, mint a Torre Unicredit, Torre Diamante, Solaria és Bosco Verticale és pezseg az élet (mármint pezsgett 2020 márciusáig és reméljük hamarosan megint pezsegni fog).

A Bosco Verticale számokban:

💚 Mindkét torony 2014-ben került átadásra.
💚 2015-ben a projekt elnyerte az Év Legszebb és Leginnovatívabb Felhőkarcolója díjat.
💚 6000 építőmunkás dolgozott a tornyok felépítésén.
💚 A tornyok 800 fának, 15.000 örökzöldnek és 5000 bokornak adnak otthont.
💚 Ez a különleges mikroklíma 1600 madár- és pillangófajt vonz minden évben.
💚 A tornyok magassága: a Torre De Castillia 110 m magas és 26 emeletes, a Torre Confalonieri: 76 mmagas és 18 emeletes.
💚 Összesen 110 lakás található a Függőleges Erdőben.
💚 A Milánói Dómtól 2,5 km-re találhatóak.
💚 Ha itt szeretnél lakni, akkor úgy számolj, hogy 12.000 euró az átlag négyzetméter ár (ez kezdetben “csak” 7000 euró volt). Albérletben egy 80 nm-es lakás 3000 euró/hónap. A közös költség havi 1500 euró körül alakul.

A Bosco Verticale nagyon hasznos az amúgy meglehetősen szennyezett levegőjű Milánónak, ugyanis oxigént termel, növeli a páratartalmat, tisztítja a levegőt, szűri a finom porokat és a zajszennyezést is csökkenti.

Megközelítése: a zöld metró Garibaldi FS vagy Gioia megállója vagy a lila metró Isola megállója. Gyerekekkel is nagyon megéri felkeresni a környéket, ugyanis nem hiányoznak a szép, virágos játszóterek sem.

Plusz egy érdekesség a végére: ha ősszel megszavazzák, akkor 2024-re lesz egy impozáns testvére a Bosco Verticale ikertornyainak, a Torre Botanica! Stefano Boeri stúdiója ugyanis egy függőleges botanikus kertet álmodott meg a régi UTC torony hídjának a helyére. Az első 3 emelet a régi hidat ölelné fel és mindenki számára látogatható lenne, míg a további 22 emelet lakóépület lenne.

Így nézne ki a torony:

Forrás: Grattacielimilano

Jártatok már Milánónak ezen a környékén? Ha még nem, akkor a következő milánói kiruccanás alkalmával mindenképpen keressétek fel!

Remélem tetszett nektek ez a bejegyzés, hamarosan újabb milánói különlegességgel jelentkezem. Addig is kövessetek Instagramon!