Titkos toszkán vidékre vágysz? Ahol megállt az idő és nem kell turisták hadát kerülgetni? Akkor mutatom Észak-Toszkána látnivalóit!

A Lunigiana történelmi régió egy különálló és különleges, elvarázsolt kis világ. A Magra folyó völgyében terül el Liguria és Toszkána között, a falvak egy része Toszkánában, a másik része Liguriában található. Egy igazán autentikus vidékről van szó, ahol az idő vasfoga nem sokat fogott a településeken.

Az első megállónk Villafranca in Lunigiana volt, mely 4700 lakosával a legnagyobb település a környéken.

Ennek ellenére Villafranca egy álmos kisváros, ahol kellemesen el lehet veszni a szűk utcák között. Itt található a régió néprajzi múzeuma, a Museo Etnografico della Lunigiana, melynek az is a különlegessége, hogy egy régi malomban rendezték be.

A falu továbbá a via Francigena része, mely egykor egy fontos zarándokút volt. A via Francigena Canterbury városából indult és Rómán át Pugliába vezetett, ahonnan a Szentföldre lehetett indulni hajóval.

A városka sajnos jelentősen megsérült a második világháborúban, de igyekeztek a régi, középkori külseje alapján újjáépíteni.

Régen kastélya is volt, a Castello di Malnido, melyet a híres Malaspina család építtetett, de sajnos a földrengések és a világháborúk elpusztították és ma már csak a romjai láthatóak.

Filetto aprócska falujába azonnal beleszerettem és ahogy beléptünk a városkapun tátott szájjal ámultam és bámultam. Egy igazi középkori ékszerdoboz, egy csodahely, maga a megelevenedett történelem és mégis kevéssé ismert. Rajtunk kívül csak egy német pár turistáskodott itt.

Filettót a bizánciak emelték a VI. és a VII. század között, hogy megvédjék magukat a longobárdoktól. Ebből a funkciójából ered a neve is, a görög “filakterion” szóból: megerősített hely.

Sokak szerint ez a Lunigiana legszebb helye és én is ezen a véleményen vagyok. Ha toszkán körútra indultok és nyugodt, turistamentes helyre vágytok, ahol az igazi toszkán falvak atmoszféráját élvezhetitek, akkor mindenképpen iktassátok be Filettót. Csak augusztusban pezseg itt az élet, amikor középkori piacot rendeznek a faluban, de azt is érdemes lehet meglátogatni!

A falu másik különlegessége, hogy mindenhol pozitív üzeneteket rejtettek el! Innen nem lehet szomorúan távozni.

Bagnone az Appenninek egyik legfestőibb faluja és az egyik legrégebb óta lakott település Toszkánában. Szerintem olyan, mint egy megelevenedett festmény! Nevét a falu melletti kis folyóról a Bagnone-ről kapta.

Kezdetben csak a magasban, a vár körüli részen laktak a helyiek, aztán szépen terjeszkedni kezdett a falu. A bájos kis Bagnonéban a vár környéke csendesebb, a falu alsó része mozgalmasabb. Itt érdemes elidőzni, megkóstolni a tipikus helyi, hagymás fogásokat és átadni magunkat a lassú, autentikus toszkánai hangulatnak.

A vár egyik legkülönlegesebb része az 1067-ben alapított picike San Niccolò templom.

Bagnone vára magántulajdonban áll és nem látogatható, de már csak az elbűvölő panorámáért is érdemes körbesétálni. Az ófalu virágos, mesélő kőházai belopják majd magukat szívetekbe!

Malgrate elvarázsolt világa igazából Villafrancához tartozik, ahol a lunigianai kört kezdtük. A Virgoletta vár falain belül található az ófalu, mely a régió egyik legszebb középkori emléke. A várat a XIV. században építtette Nicolò Malaspina, és a nyári hónapokban nyitva  áll a látogatók előtt.

Külföldön alig ismert ez a kis mesefalu, pedig maga az élő toszkán középkor. Egy lélekkel se találkoztunk séta közben, de még egy macskával se!

És hogy igazából mit érdemes itt csinálni? Céltalanul bolyongani a szűk, üres utcákon és beszippantani a falu különleges, ódon hangulatát! Vagyis inkább az szippanja be az embert, mert itt sétálni olyan, mintha egy időutazáson lennénk. Ez a legjobb szuvenír, amit innen hazavihettek. Ezeknek az elhagyatott kis toszkán falvaknak a hangulata örökre veletek marad.

A magasból az Appeninek környező dombjait csodálhatjuk meg.

Ugye meghoztam a kedveteket Toszkána északi részének a felfedezéséhez? Bekukkantanátok ezeknek a kis falvaknak az életébe? Írjátok meg kommentben, vagy Facebookon vagy Instagramon!