Imádom a tengert ősszel, talán még jobban, mint nyáron! Kellemesen simogató napsütés, langyos, egész nyáron melegedett víz, lágy hullámok, finom homok (meg néhol kavics), álmosan pózoló sirályok éééés… nincs tömegnyomor! Igazi testi-lelki feltöltődés.

liguria tenger1

Szeptember végén is voltam Liguriában, még fürödni is sikerült a tengerben. Erről ide kattintva olvashattok. Október viszont igazi meglepetés volt. Bizony, voltak fürdőzők még most is! Nagyon bántam, hogy én kishitű nem csomagoltam fürdőruhát.

Bár előző este Sestri Levantébe érkeztünk, az októberi kiruccanás első állomása a káprázatos Camogli volt, innen haladtunk dél felé.

liguria tenger2

Camogli a Golfo Paradiso, azaz a Paradicsom Öböl partján fekszik, nem csodálom, hogy ezt a nevet kapta ez a partszakasz. Ha megállunk, vagy inkább leülünk egy kicsit megcsodálni ezeket a jellegzetes, színes házakat, a finom homokot, a kristálytiszta tengert, hát tényleg a mennyországban érezhetjük magunkat. Különösen az ilyen majdnem teljesen turistamentes szezonban.

liguria ősszel

A tengerparton egymást érik az éttermek és a kávézók, főleg finomabbnál finomabb halételeket kínálnak. Egy kellemes ebéd és egy kis tengerparti séta után hajókázni is indulhatunk.

liguria ősszel 2

camogli

Vagy csobbanjunk bele ebbe a lenyűgöző kékségbe!

liguria tenger ősszel

Camogli után Zoagli következett, nekem ez volt a legnagyobb meglepetés ezen a kiránduláson!

zoagli

A vasútállomás parkolójában érdemes hagyni az autót (vagy ha vonattal jöttök, akkor egyből innen indítani a sétát). Senkit ne ijesszen meg az alagút, mely az állomástól a tengerpartra vezet! Kicsit bizarrnak tűnik elsőre, de a panoráma, amely az alagút végén vár, az valami leírhatatlanul gyönyörű!

zoagli2

Íme a panoráma:

zoagli panorama

Nagyon szépen és biztonságosan kiépítették a sétányt a sziklákon. Egyszerűen fantasztikus sétálni itt, hallgatni a tenger zúgását és gyönyörködni a kilátásban! Engem teljesen feltöltött ez az élmény.

liguria tenger

A sétány végén Zoagli strandjába futunk, ahogy láthatjátok a képen itt sem hiányoztak az októberi napsütést és a kellemes vizet élvező turisták és helyiek.

liguria strand

Innen Sestri Levantét céloztuk meg újra, de útközben megálltunk szemrevételezni Lavagna tengerpartját, mely a Cavi di Lavagna névre hallgat. Hosszú, hosszú homokos strand várt itt ránk és nem hiába tartják Liguria egyik legszebb strandjának! Mindenképpen visszatérünk még ide, és magát Lavagnát is jól bejárjuk majd, mert egy gyönyörű városkáról van szó.

liguria strand 2

Sestri Levante-t “A két tenger városa”-ként is emlegetik, mert a történelmi városközpont két gyönyörű öböl, a Baia delle Favole (A mesék öble) és a Baia del Silenzio (A csend öble) között helyezkedik el. Így a turista egyik ámulatból a másikba esik. 🙂

A város egyébként látnivalókban is gazdag, nagyon szép villákat és templomokat látogathatunk meg itt.

sestri levante

A Baia delle Favole egy hosszú, homokos strand. Szinte hívogat egy mezítlábas sétára még így ősszel is. Nevét állítólag Hans Christian Andersentől kapta, aki 1833-ban itt nyaralt.

sestri levante tengerpart strand

Átsétálva a másik oldalra ne hagyjátok ki a 100% Naturale Gelateria Artigiana fagylaltozót! Számomra az egyik legfinomabb fagyi, ami valaha kóstoltam és igazán különleges ízeket is készítenek. Kipróbáltam a sütőtököset is 🙂

olasz fagy

A fagyival a kezünkben andalogtunk egy kicsit a hangulatos kis utcákon, majd elértünk a város másik híres strandjához. A Baia del Silenzio egy kisebb, nevéhez híven csendesebb, romantikusabb strand.

sestri levante strand

És ha már járt itt Andersen, akkor nem hiányozhat A Kis Hableány sem!

sestri levante

A Baia del Silenzio naplementekor a legszebb, mert ahogy a lenyugvó nap sugarai cirógatják azokat a színes kis házakat, a csónakokat és játszanak a tengerrel, az egyszerűen felejthetetlen látvány!

sestri levante tengerpart

Ennyi fért az októberi hétvégénkbe, de rövid időtartama ellenére is nagyon feltöltött ez a minivakáció. Van valami különleges a tengerben ősszel… egyszerre megnyugtató és feltöltő élmény, a színkavalkád pedig teljesen elvarázsolt.

tenger ősszel

tenger ősszel liguria

Nektek is csak ajánlani tudom, nem fogjátok megbánni, ha nem csak nyáron keresitek fel az olasz tengerpartokat!

liguria tengerpart ősz

Várlak titeket Facebookon és Instagramon is!