Imádom a Milánótól nem messze található alpesi tavakat! Legújabb kedvencünk a Lago d’Orta: ez a kis tó Piemontéban található, de közel van Milánóhoz, autóval egy óra alatt megközelíthető.

sam_3285

Sokak szerint ez a legromantikusabb az alpesi tavak közül és van benne valami, mert ez a legkevésbé felkapott, így egy ragyogó napfényes szombati napon is nyugodtan lehet sétálni, nem kell állandóan a turistákat kerülgetni. A táj festői, az érintetlen természet szépsége egyszerűen rabul ejti a látogatókat. Nem csoda, hogy Nietzschét is lenyűgözte!

sam_3291

Mi legelőször a Szent Hegyet látogattuk meg, Sacro Monte d’Orta, itt 20, Assisi Szent Ferencre emlékező kápolna található. Nagyon kellemes itt sétálni és a magasból élvezni a panorámát: a tó és a közepén csillogó kis San Giulio sziget nekem a régi, elfeledett mesevilágokat, legendákat juttatta eszembe. Ez a tó valahogy adja magát, egyszer régen biztos, hogy vízi tündérek otthona volt!

sam_3296

A sziget hajóval közelíthető meg, mondanom sem kell, mennyire hangulatos! Ha itt jártok ne hagyjátok ki a bazilikát (Basilica di San Giulio). Térjünk vissza Orta San Giulio-ba, itt nem csak kellemes sétákat lehet tenni, hanem a nyári melegben meg is mártózhatunk a kristálytiszta tóban! Elég a spiaggia, azaz strand feliratot keresni! 🙂

A strandolás után meglátogattuk a szebbnél-szebb tóparti falvakat és városokat: Miasino, Pettenasco, Omegna, Pella és Gozzano lettek a kedvenceink. Ajánlom figyelmetekbe a tavat és a kis falvakat, ideális célpont egy kellemes, romantikus hétvégére, amikor csak egymásra akartok koncentrálni. Nincs is jobb, mint megszállni egy tipikus helyi b&b-ben, élvezni a helyiek vendégszeretetét, megkóstolni a helyi finomságokat, felfedezni a tóparti településeket és fürödni a tiszta alpesi tavacskában!

sam_3299

sam_3322